Citat:
În prealabil postat de Radu32
Pentru noi,romanii din Transilvania, acest aspect devine ingrijorator, mai ales ca vecinii nostri unguri,au dat votul recent in mod masiv (17%) unei organizatii teroriste de tip fascisto-hortist,care revendica Transilvania si jura sa o recupereze prin orice metode !
Nationalismul in Ungaria este la cote alarmante spre deosebire de pasnicii romanasi,mai ales cei de la sud si est(care,desigur, ca n u stiu nimica despre pericolul maghiar !) pentru care nationalismul nu mai reprezinta nimica !
Ungurii au facut din biserici fortarete ale urii si revizionismului in Ardeal,iar din preotii lor, surse de venin si inveninare a relatiilor intrer-etnice !
Eu cred ca biserica ar trebui separata net si clar de nationalism ! Biserica nu ar trebui sa se amestece in chestiuni ce tin de Cezar, de puterea seculara,politica,pentru a promova idei nationaliste !
biserica ar trebui sa impace oamenii nu sa fie sursa de dezbinare, diferentiere si separatism etnic, si de conflict !!!
Din fericire, biserica noastra ortodoxa se tine la distanta de astfel de idei si practici,si bine face !!!
|
Exista o profetie cum ca Ardealul nu va mai fi niciodata al ungurilor.Dar Biserica nu trebuie separata de nationalism,pentru ca ea este cea care sustine sentimentul national.Si cand spun Biserica nu ma refer numai la preoti ,ci si la noi enoriasii care mergem la Biserica,si noi formam Biserica.
Nationalism nu inseamna manifestarea urii si intolerantei fata de cineva,ci apararea cu demnitate a valorilor crestine romanesti,atunci cand sunt real amenintate de altii.