Citat:
În prealabil postat de Antoni0
Biserica nu'si doreste nimicirea si nivelarea popoarelor! De exemplu', Biserica Ortodoxa Sarba nu este "internationala" ci nationala, lucrand in primul rand pentru mantuirea si interesul poporului sarb!
Vrei un exemplu' concret? Preotul care a vrut sa slujeasca in romana pentru fratii nostri!
Mai vrei alt exemplu'? Alipirea Basarabiei la Patria Mama si romanizarea sa! Vezi ce reactie au avut rusii cu Sfantul Patriarh Tikhon!
Ideea de natiune nu este buna pentru ca suntem in Occident? Atunci o dam spre ideile de stanga, cetateni "europeni", "pamanteni", "galactici", s.a.m.d., pentru ca ne favorizeaza si pe noi imigrantii? ...
|
Faptul ca Biserica ortodoxa din Serbia ets ecum spui nu inseamna ca asa ar trebui sa fie Biserica Ortodoxa.
Un fenomen actual nu este o dovada ca asa este ortodoxia.
Ce propun? Nimic altceva decat sfantul Pavel care spune ca 'in Hristos nu mai este nici iudeu, nici grec'. Si inca pe vremea lui nu exista natiunea in sensul modern.
Natiunea este o categorie depasita in Hristos. Ea poate exista, asa cum pot exista diverse deosebiri culturale, insa este mai prejos decat credinta crestina. Eu ma simt mai aproape de un ortodox neamt sau belgian sau arab sau grec sau sau decat de un roman agnostic sau indiferent fata de credinta.
Internationalismul de stanga este gol pe dinauntru, pe cand ceea ce numesti tu internationalism in spusele mele este pur si simplu mesajul evangheliei. Nu crestinismul de care vorbesc eu vine din ideile de stanga occidentale ci invers (acesta a preluat de la crestinism niste lucruri fara sa vrea, golindu-le insa de sensul profund).