View Single Post
Vechi 22.04.2010, 14:50:02
TIBS's Avatar
TIBS TIBS is offline
Member

Data înregistrării: 29.12.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mai întâi, nu am auzit ca papa să fi spus că trebuie să îl urmăm pe Mahomed și nu pe Isus. Desigur, putem să considerăm exemplul ca ipoteză de lucru. În acest caz, răspunsul este: nu, papa nu ar trebui urmat, deoarece ceea ce ar spune papa ar fi contrar a ceea ce ne învață Isus, că El este "Calea, Adevărul și Viața".
Acuma, puteți spune același lucru și referitor la Filioque ?

Deocamdată, papa spune crezul cu Filioque și așa e și în cărțile care apar cu binecuvântarea lui și a episcopilor în comuniune cu el. Papa nu este abilitat să spună să îl urmăm pe Mahomed, dar este abilitat să scoată sau să introducă articole în simbolurile de credință. Eu nu sunt abilitat. Când papa îl va scoate pe Filioque, îl scoatem și noi.

Aici vă referiți pesemne la o scrisoare pe care Sf Grigore i-o trimite patriarhului de Constantinopol, care tocmai își luase titlul de "ecumenic", fapt de natură a uzurpa primatul papal. Evident că e vorba de mândrie aici. Dar Sf Grigore, papă al Romei, nu spune că Biserica nu poate fi condusă de un singur om, recitiți documentul.

În aceeași "logică" Biserica riscă să devină cam impotentă: laicii, fiind membre ale Bisericii, pe măsură ce mor dispare câte un membru. Dacă nu se poate înlocui capul, de ce s-ar putea înlocui membrele ? În realitate, când Isus spune "pe această piatră voi clădi Biserica mea", nu se referă la omul muritor Petru, ci la funcția petrină: aceea de a fi primul dintre apostoli și principiu vizibil și lucrător al unității lor. Altfel, ar însemna că existența Bisericii Catolice a încetat sub Nero, odată cu primul ei papă. Nonsens.
Am spus mai sus parerea mea legata de filioque si ce as face daca un episcop sau un patriarh mi-ar spune sa zic Crezul cu Filioque. In Biblia pe care o citesc si sunt sigur ca si in cea pe care o cititi la Evanghelia Sfantului Apostol Ioan scrie,, Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu vi-L voi trimite de la Tatal, Duhul Adevarului, Cel ce de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine.'' Deci de unde ideea ca un papa, patriarh, episcop sau muritor de rand ar fi mai indreptatit decat Sf. Apostol Ioan sa formuleze si sa introduca in dogme alte invataturi.
Reply With Quote