Deci ma lasi interzis... Tu zici ca `nici nu am auzit de CEB`, dar stii totusi sigur ca e un lucru rau...
Daca în denumire e pluralul cuvântului biserica, nu mai e cazul sa cercetez.
Pai daca Vasile avea studii pagane (desi, stai mata linistit ca existau scoli teologice - ai auzit de scolile catehetice? Ai auzit de centrele de la Alexandria si din Antiohia?) cu atat mai mult ar trebui sa inveti ceva din asta.
[color=green]Iubitor de invatatura si inzestrat pentru carte, Sfantul Vasilie si-a imbogatit mintea cercetand, rand pe rand, scolile din orasul sau Cezareea, apoi din Bizant, mergand pana si la Atena, cea mai inalta scoala din timpul sau, unde a intalnit pe Sfantul Grigorie de Nazians, cu care a legat o stransa si sfanta prietenie.[/color]
Deci nu a fost la Alexandria si Antiohia ci la Atena (principalul centru al culturii pagâne în sec. 4) unde a învatat la scoala elina.
Adica tu ai auzit de ortodoxism, de Treime, de Taina Botezului etc din lupta ta personala cu patimile, sa intelg... Ce sa zic... Mare inspiratie ai avut...
Una e sa auzi, alta sa întelegi. Dar nu ma referam la mine.
Eu zic sa te documentezi... Citeste un pic despre M-rea Studion, din Bizant, de ex. Sau de Teodor Studitul... si vorbim apoi.
Aceea era probabil cea mai stralucita din punct de vedere al stiintelor pe acea vreme (secolul 9 daca nu ma însel) si totusi nivelul cunostintelor corespundea claselor primare dintr-o scoala actuala.
Cât despre manastirile occidentale, raspândite mai ales o data cu renasterea carolingiana, stiinta era si mai înapoiata.
Teologia este o stiinta lumeasca ? Pai cine ii impiedica pe calugari sa `grafeze `teologia pe care o invata pe ce vor ei? Sau daca ai invatat teologie, gata, esti un om mort duhovniceste? ? ?
Nu am zis asa ceva. E foarte bine sa urmezi Facultatea de Teologie, dar e mult mai bine sa te rogi.
Daca vroiau asa ceva, nu se mai duceau la manastire. `
DE CE?
Fiindca un calugar cauta viata retrasa.
|