View Single Post
Vechi 20.04.2010, 20:12:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de carmina Vezi mesajul

Oare putem numi cadere de dreapta atunci cand fugim de mandrie pt. a ne mandri ca am ajuns la smerenie?
Da ! Exact ! "Prea multă smerenie" e ispită de dreapta. Dacă privim lucrurile cu atenție, vom vedea că nu e vorba (numai) de o eroare de cantitate a smereniei, ci de o deviere a ei. Smerenia creștină nu este smerenie-de-dragul-smereniei, ci golire de noi înșine pentru a-I face loc Domnului.

Numai virtuțile teologale (cele 3) sunt absolute, adică fără factor de limitare. Ele Îl privesc pe Dumnezeu. Celelalte sunt virtuți mediane. Poți greși din prea multă smerenie (eroare de dreapta) sau din prea puțină smerenie (eroare de stânga). Poți greși din prea multă ascultare (eroare de dreapta) ori din prea puțină (eroare de stânga). Poți fi prea bând ori prea aspru, prea prudent ori prea puțin prudent etc.
Dar nu poți greși iubindu-L prea mult pe Dumnezeu, nu poți greși sperând prea mult în Salvare ori crezând prea mult în El.

Citat:
Poti exemplifica, te rog?
Ați exemplificat deja aici:

Dar, pastrand amintirea greselilor noastre, nu ajungem sa cadem in pacatul neincrederii fata de iertarea si dezlegarea ce ne-a fost acordata la sfanta spovedanie?

Caz tipic de ispită de dreapta. Dacă am auzit cu urechile noastre formula de dezlegare, dacă preotul nostru este preot, iar noi am respectat precondiția unei bune spovezi: căința sinceră și hotărârea de a nu mai păcătui, atunci trebuie să fim mai siguri că Dumnezeu nu ne va aminti de acele păcate decât suntem de lumina Soarelui.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote