Subiect: Ecumenism
View Single Post
Vechi 15.04.2007, 09:53:41
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

`Si crezi ca daca ar avea studii teologice superioare ar fi mai pregatiti?

Eu cred ca pregatirea duhovniceasca ti-o da dreapta vietuire, nu studiile universitare. `

DA. Tu trebui sa intelegi si sa faci deosebire intre Pahomie (de ex.) si Chiril al Alexandriei sau Vasile cel Mare. Primul era un anahoret, un om induhovnicit, un pustnic, un om care se ingrijea de mantuirea lui si se ruga pt. a altora. Vasile cek Mare avea studii teologice puternice, avea studii PROFANE universitare si datorita acestora a scris tratate despre Sf. Treime etc. Diferenta dintre cei doi este una de responsabilitate... Pahomie nu ar fi fost potrivit sa conduca o episcopie de ex. Fiindca nu era pregatit pt. asa ceva. Lasa-ma cu induhovnicirea, ca sunt pline episcopiile de induhovniciti, care nu stiu ce e aia credinta ortodoxa.

Personal cunosc oamenii care, pe langa viata lor duhovniceasca, monahala deosebita, au studii mai mult decat de specialitate (doctorat in Anglia, etc. ). Astfel de oameni fac cinste Ortodoxiei si aici si peste hotare. Un astfel de om poate ajunge fara nici o grija ierarh.

Un preot, fie el si ieromonah nu trebuie sa fie doar PREGATIT DUHOVNICESTE, ci si INTELECTUAL. Pt. ca una dintre cele cele trei laturi ale misiunii preotiei este cea de invatator... Nu mai vorbi din carti, si uita-te din jur pt. a vedea care sunt cerintele actuale ale credinciosilor...

Daca monahii au luptat impotriva ereziilor si au fost exponentii adevaratei credinte, lucrul asta s-a datorat faptului ca manastirile din care proveneau erau adevarate centre de cultura... Aaaa, ca a existat un Pahomie, un Antoniue cel Mare - SUNT CAZURI EXCEPTIONALE, dovezi ale inspiratiei Sf. Duh insa tocmai ca sunt cazuri atat de rare si de extraordinare ele au ramas in istorie... Si in raritatea lor consta frumusetea lor. Daca incerci sa generalizezi exemple precum Antonie, o sa ajungi la o ceata de habotnici, de inculti, de nespalati, o clica de lipsa a oricarui spirit evanghelic.

Florile rare sunt frumnoase tocmai pt. ca sunt rare... Altfel, ar intra in banalitate... Sper ca intelegi ce zic...si unde bat.

Reply With Quote