Citat:
Īn prealabil postat de irina77
un ucenic l-a intrebat odata pe staret ce carti mantuitoare ii recomanda sa citeasca. Raspunsul a fost "David Copperfield". Ucenicul s-a mirat: cum sa citeasca el literatura "lumeasca" etc... se astepta la ceva scrieri filocalice despre rugaciunea inimii s.a. Staretul i-a raspuns: daca nu vei vedea mai intai lumea cu ochii lui David- cu duiosie si intelegere-, risti sa te transformi intr-un monstru de egoism...
cred ca arta de calitate ne ajuta tocmai sa privim altfel lumea, cu intelegere, cu respect, sa trecem la miracolul creatiei de dincolo de ambalajul superficial. poate fi un fel de meditatie crestina.
|
Da, Irina, frumos si bun exemplu ai dat. Sunt carti, filme, s.a. care ne ajuta sa intelegem spiritul lumii in care traim si ne ajuta de asemenea, prin extrapolare, sa gandim cum ar fi mai bine sa reactionam intr-o situatie similara. Ma ales cand suntem adolescenti, cred ca nu degeaba anumite carti sunt incluse in "literatura obligatorie" in programa scolara, ele ajuta la formarea noastra ca indivizi.
Cu privire la ceea ce spunea Mihu, ca nu exista decat o singura literatura - Biblia (asta suna a Petre Tutea, si oare cat a citit el la viata lui pana sa ajunga sa spuna asta?!)... intr-adevar Biblia este Cartea Cartilor si ca ea nu mai este alta - sa fim sinceri insa si sa recunoastem cand am deschis intr-adevar ochii mintii si ai sufletului citind-o. Nu cred ca sunt prea multi aceia care pot spune ca au facut asta f. devreme.