Citat:
În prealabil postat de anna21
..asta asa doar ca sa vezi cat de diferit gandim. Te poti schimba si intr-o singura zi: de dimineata pana seara DACA AI POCAINTA. Daca nu te smeresti, o viata de mers la biserica este insuficienta.
Eu nu as masura credinta unuia dupa anii petrecuti in ortodoxie.. este un criteriu fals.
|
Poate este, luat in general, dar este si adevar in el.
Argument care te sprijina: sf Ambrozie de Milano a fost ales episcop de catre tot poporul, si pe drept (s-a vazut dupa) cand era inca catehumen; unii s-au sfintit prin martiriu numai etc
Argument impotriva: sfanta Maria egipteanca s-a convertit ea fierinte in cateva minute, dar poe urma a stat zeci de ani in pustie.
Si exista reguli pentru cat de mult trebuie sa astepte cineva dupa botez sau convertire ca sa ajunga de ex. preot.
Dar in fine, poate ai tu dreptate si ai ajuns imediat dupa convertire la o intelepciune care iti da dreptul spiritual sa judeci mai bine ca altii. Nu zic! Nu te cunosc!
Citat:
În prealabil postat de anna21
a. scoase din context ideile lui sunt aberatii. dar in context le accepti? si despre ce context vorbim? este andrei un ortodox? nu stim.
b. la marginea ereziei? Te-as spune sa repeti cu mana pe inima ce a spus andrei c despre "fiii lui Dumnezeu".. dar mi-e teama ca te spurci cu copilul in burta. Daca ce a spus el nu este erezie, repeta! Asta este testul. Eu nu as avea curaj.
Am postat o poveste simpla si frumoasa despre lepadarea lui Hristos prin vorbe.
C. daca "femeie de la tara" este o doar o exprimare nevinovata.. eu si tu cum ne putem numi? Hmm? Ai vreo idee? Alea cu facultate? Sau niste viermi hulitori, poate.
d. "In crestinism avem nevoie si de astfel de oameni mai originali, mai la marginea ereziei, dar destepti si cu imaginatie, asta cred ca nu intelegi tu. Chiar daca nu cred suta la suta ce ni se cere sa credem.
Dumnezeu va judeca!"
Acest paragraf ma nedumereste.. poate nu inteleg eu definitia inteligentei? Si trecand peste definitie.. daca a.c. nu posteaza se pierde inteligenta si imaginatia de pe forum?
In viziunea mea forumul acesta are oameni inteligenti si cu imaginatie.. chiar multi!
e. Andrei C este un fel de Bulgakov? (si presupun ca presupusele lui idei eretice, nu le-a atacat nimeni? si nici ale lui Origen nu au fost criticate?)
etc.
Nu-i nevoie sa raspunzi.. presupun ca aceleasi lucruri le vei scrie, nimic nou.
Ma nedumereste NU ca ii iei apararea lui andrei c.. treaba ta, poate va cunoasteti si poate el este sharmant, te-a facut sa razi etc..
Dar iei apararea ideilor lui.. asta nu pot intelege. Citeste povestea aceea postata de mine (despre lepadare), poate-ti este de folos.
|
Nu am zis ca sunt de acord cu toate ideile lui, cu context sau fara, de altfel si eu l-am mai contrazis. Chiar aia cu femeia de la tara. L-am intrebat daca ironizeaza sau vorbeste serios dar vad ca nu a catadicsit sa imi raspunda. Pacat. Parerea mea e ca ii place sa faca pe bufonul.
Dar nu mi se pare ca merita atata inversunare.
Nu il cunosc si daca uneori mi-a placut ce scrie alteori nu mi-a placut, ba chiar m-a iritat si nu insemana ca il apar fara discernamant daca am scris ce am scris. Vorbeam aici
si de o chestiune de principiu. Nu imi plac infierarile publice de pe forum. Si asa, trei sferturi in momentul de fata e vorba pe aici numai de a demasca sectele etc. Incep sa ma satur de ortodoxia lui NU.
Si nici nu l-am comparat cu Bulgakov sau Origen ca marime si importanta in ortodoxie. Mutatis mutandis.. Nici tu nu esti sf. Maxim sau Vladimir Lossky, nu?