Citat:
În prealabil postat de Jane Says
E rau cand un anumit mesaj e impus din exterior prin manipulare verbala si nonverbala. Oamenii nu simt iubirea lui Dumnezeu, ci iubirea celorlalti oameni care le zambesc. Nu au revelatia lui Dumnezeu ci a propriei lor valori, fiind imbatati de slava primita de la ceilalti. Aceeasi inteligenta si emotie le poti investi si-ntr-o prezentare a ultimului model de frigidere Arctic, si ai obtine reactii de aceeasi factura emotionala din public: unii vor cumpara frigiderul pe care-l vinzi.
|
Când zâmbetul sau emoția sau inteligența sunt doar un ambalaj ieftin menit să vândă frigidere sau religie sigur că e rău.
Dar eu vorbesc despre Biserică. Vorbesc despre Biserica în care este prezent Dumnezeu. Aici este bine să fie și iubire creștină, și zâmbet și emoție și inteligență.
Și reamintesc acest adevăr simplu pentru că se caută inducerea ideii că dacă prezinți Evanghelia lui Hristos cu emoție, asta e doar un sentimentalism ieftin cu care, de fapt, doar vrei să atragi adepți.
Dar, de fapt, Evanghelia asa trebuie propovăduită : cu competență, cu emoție, cu îndrăzneală, cu dragoste,cu har.
Citat:
Bineinteles ca la ortodocsi pare sa fie mai multa raceala, unde trebuie sa ne smerim si sa ne vedem de pacatele mai mari decat ale tuturor celorlalti...
|
Am fost prezent cel puțin într-o Bo și într-o BO în care atmosfera era așa cum rar am experimentat în biserica mea. Modul în care oameni îl văd , îl înțeleg, îl simt pe Dumnezeu într-o biserică depinde foarte mult de trăirea duhovnicească a slujitorilor bisericii respective. L-am ascultat la Techirghiol pe Arhimandritul Arsenie și...nici era nici urmă de răceală pe acolo. Credeai că este prezent Hristos. Deci, se poate.
Citat:
„...avand astfel mai putina disponibilitate spre ranjete si muzica usoara si unde nu ne pupa nimeni ca mama ce frumosi destepti si mantuiti suntem.
Reactia naturala si TRUPEASCA de altfel e sa dai repede fuguta in bratele NP unde e misto, e caldura, suntem cu acte in regula, ne mantuim in ritm de radio Speranta si alte muzici de se-aud prin second handuri.
|
Nu cred că cea mai bună atitudine este să râdem unii de muzica celorlalți. Cât e de frumoasă Muzica Bisericească ține de gusturile și formarea spirituală a fiecăruia. Dacă știi s-o „guști” poți găsi profunzime în cîntare și în BO și la NP.