View Single Post
Vechi 15.04.2010, 13:47:48
Danialex Danialex is offline
Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Arges
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
De ce ma mai intrebi, din moment ce vezi la profilul meu ca sunt catolic ?

Problema se pune altfel, de ce voi nu puteti accepta infailibilitatea papala (care se manifesta in situatii foarte restranse, probabil ca daca am aduna toate dogmele formulate de papi ex cathedra, deci circumscrise infailibilitatii, nu s-ar strange decat cateva pagini) dar in schimb sunteti dispusi sa arogati pentru Sfintii Parinti (asa cum face mai sus Danialex) o infailibilitate generala, extinsa la toate scrierile lor ?
E foarte simplu: e o mandrie colosala sa te consideri 'prin definitie' infailibil. Nu stiu cum se manifesta infailibilitatea papala, stiu doar ca asta e o dogma definitorie. In Ortodoxie nu se pune problema asa, ba chiar se spune din capul locului: preotul, arhiereul si chiar patriarhul au harul preotiei, dar sunt oameni si sunt supusi greselii, tocmai de aceea locul lor presupune o mare raspundere. Ca sfintii ajung (dar dupa ce nevointe, rugaciuni si pocainta) la masuri inalte si cei din jur vad si simt asta e o dovada ca sunt bineplacuti lui Dumnezeu, dar daca se autointituleaza 'infailibili', atunci au cazut in prapastia mandriei. Infailibil nu poate fi decat Dumnezeu.
Ca exemplu poti sa vezi pe Sf. Marcu al Efesului, singurul episcop care nu s-a lepadat de dreapta credinta la sinodul de la Florenta. Sf. Marcu a dat marturie ca episcopul, oricine ar fi el, nu este mai presus de Hristos si nu are dreptul sa fie venerat precum Hristos si nici ascultat in cele contrare lui Hristos!
Reply With Quote