Citat:
În prealabil postat de Traditie
Canonic proclamatiile ca cea postata ar trebui avizare de Sinodul BOR, in caz contrar se constituie intr-o "neascultare", iar initiatorii risca pedepse pe masura.
Si miscarea lui Luther a inceput la fel: ca o nesupunere fata de Papa, L a fel si Calvin. Asemenea si adeptii lor.
Daca 50 de calugari se apuca de facut crime asta nu inseamna ca clericii BOR sunt criminali, nu?
Nu cred ca e asa cum spui, ca proclamatiile trebuie avizate de Sinod. Si nici neascultare nu e, deocamdata. Cred ca nu trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt privite în interiorul BC, unde exista un sistem osificat de admninistrare. În Ortodoxie lucrurile sunt mai putin clar definite fiindca Duhul e Viu.
Stii, conform invataturilor BOR trebuie sa ai ceva studii teologice pentru a emite pareri competente. Si nici atunci parerile tale nu conteaza prea mult fara o investitura canonica.
Acum m-am convins ca nu stii ce vorbesti. Studii teologice autorizate au aparut doar în secolul 19 iar ce spui tu nu exista în învatatura BO. Fiindca BOR nu are alta învatatura decât BO universala. La fel treaba cu investitura canonica e dupa ureche si e falsa.
Inca ceva. In noaptea de Pasti PF Teoctist a facut apel la continuarea dialogului teologic pentru unitatea credintei. Ce ziceti de asta? Greseste si el?
Da, greseste, fiindca învatatura de credinta nu e ceva negociabil. Catolicilor trebuie sa li se spuna: "sunteti eretici, daca vreti unitate lepadati ereziile".
Biserica nu e un organism politic, sa facem aliante.
Personal, prefer sa nu comentez ecumenismul, insa mi s-au parut lipsite de fond unele dintre acuzatiile aduse de Traditie IPS Daniel. Sunt atat de multe lucruri care mie mi se para aberante, incat nu stiu de unde sa incep
Am luat textul de la adresa web mentionata. Nici eu nu sunt de acord cu toate acuzatiile, dar nici nu cred ca duhul de la MMB e asa cum trebuie. Adica slujbe comune cu catolcii, parasirea duhului ascetic pentru unul de activism lumesc.
|
"Acum m-am convins ca nu stii ce vorbesti. Studii teologice autorizate au aparut doar în secolul 19 iar ce spui tu nu exista în învatatura BO. Fiindca BOR nu are alta învatatura decât BO universala. La fel treaba cu investitura canonica e dupa ureche si e falsa". - ar tebui sa deschizi o carte de "Dogmatica", din alea de seninar, "de Zagrean", cum se zice, sau una mai simpla "de Remete". Acolo ai sa gasesti ca afirmatia mea este adevarata. BOR cere studii teologice celor care doresc sa emita pareri teologice competente, eventual in cadru oficial. Ar tebui sa stii ca si inainbte de secolul 19 se studia "teologia" in diverse, hai sa spunem, centre universitare, dar era incxlusa intr-un sistem pe care acum l-am numi "academic", cu mentiunea ca "Academia" trebuie inteles in acceptiunea initiala. Pe scurt: GRESESTI!
"Da, greseste, fiindca învatatura de credinta nu e ceva negociabil. Catolicilor trebuie sa li se spuna: "sunteti eretici, daca vreti unitate lepadati ereziile" - presupun ca ai studii solide daca il contrazici pe Patriarh. Pe de alta parte Teoctist a facut referire la "continuarea dialogului teologic", nu vad cum asta ar influenta "invatatura de credinta". E vorba de dialog, nu de aliante.
"În Ortodoxie lucrurile sunt mai putin clar definite fiindca Duhul e Viu". - si in Ortodoxie lucrurile sunt clar definite, cel putin din acest punct de vedere. Dar trebuie sa cunosti "sistemul".