[quote=Pelerinul;234265]
Citat:
În prealabil postat de Fani71
1) Sigur, dogmele nu se schimba. Eu vorbeam de canoane, adica de reguli disciplinare, de aplicatii ale dogmelor in viata de zi cu zi. Unele din ele oglindesc mai direct dogmele si nu trebuie schimbate, altele oglindesc si stari sociale sau sunt aplicatii pedagogice la o anumita epoca.De altfel in BO niciodata nu au fost vazute canoanele ca o lege abvsoluta, ca un codex, ca in dreptul canonic latin.QUOTE]
Am ridicat problema asta pentru ca eu resimt ortodoxismul deosebit de actual si ma mir ca sunt crestini ortodocsi (practicanti) care ar dori sa fie schimbat pe ici colo prin partile esentiale.
|
Ortodoxia este actualadaca este vie, daca stie deci, ca in alte epoci, sa vorbeasca omului contemporan.
Din pacate exista unele curente mai prafuite si in ortoodxie - exista si un limbaj de lemn, exista si o imposibilitate de a fi in dialog cu lumea. Observ asta cu tristete, adeseori.
Sigur, credinta ramane, dar este oacat sa punem comorile credintei intr-un fel de muzeu.
Si tocmai, ca NU in partile esentiale ar trebui 'revizuit cate ceva'. Ca sa nu ajungem sa 'aruncam copilul odata cu apa din cada' asa cum zic nemtii, trebuie sa se schimbe unele din lucrurile neesentiale, si cele esentiale sa ramana. Cum spuneam, asa a fost intotdeauna in perioada dinainte de diversele captivitati istorice ale Bisericii, (otomana, tatara si mai apoi nationalista si comunista etc), mereu s-au produs schimbari si adaptari, in mod organic. Un exemplu care imi vine in minte - pana in sec. al 6lea existau episcopi casatoriti, abia apoi s-a hotarit sa fie alesi dintre calugari; pana in sec al 10 lea nu exista casatoria in forma actuala, cu cununi, era un fel de binecuvantare a unei casatorii civile si mai ales impartasania comuna a celor doi (se petrecea deci intotdeauna in cadrul Liturghiei). Slujbele au evoulat.. etc