View Single Post
  #26  
Vechi 12.04.2010, 15:10:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Câteva inexactități din gama devierilor moderniste:

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
[i]infailibilitatea Papei este atat de restransa incat chiar nu vad de ce se tem toti ortodocsii de ea: Papa nu poate gresi atunci cand proclama un adevar de credinta hotarat de Colegiul episcopilor
Hotărârea Colegiului Episcopilor nu este nici necesară nici suficientă pentru ca papa să proclame ceva la nivel infailibil. Vi s-a mai explicat acest lucru și pe forumul catolic. Papa nu conduce Biserica (numai) ca șef al Colegiului Episcopilor, ci în mod personal, fiindcă minsiterul petrin este personal. Biserica lui Cristos nu are doi capi văzuți: papa și Colegiul Episcopilor, ci unul singur: papa. Cristos nu spune "pe voi (pe Colegiul Apostolilor) am să clădesc Biserica Mea" și nici nu se roagă pentru toți ca să să mențină unitatea apostolică, ci se roagă pentru Petru personal, ca să-i întăreacă pe frații săi (pe ceilalți apostoli).

Citat:
Purgatoriul nu este un loc sau un timp ci o trecere
Nu știm dacă Purgatoriul este loc sau trecere (stare). Nu faceți afirmații pe care teologia dogmatică catolică nu le face. Ceea ce știm despre purgatoriu este că
1) există
2) rugăciunile, devoțiunile și faptele de credință ale celor vii au mare importanță pentru cei de acolo.

Citat:
la Botezul catolic, copilul este miruit - puteti vedea cu ochii vostrii participand la un Botez catolic
ceea ce este altfel, este traditia catehetica: Prima Sfanta Impartasanie luata in mod constient si Mirul ca implicare constienta in viata Bisericii au un ritual special la varsta priceperii - acestea nu elimina nimic de la Botez, ci doar aduaga la un moment dat
Faceți aici o dublă confuzie: atât între "catolic" și "romano-catolic" cât și între simpla miruire și Sfântul Sacrament al Mirungerii (Confirmațiunea).
În realitate, lucrurile stau astfel:
-în riturile răsăritene, copilul primește Sf Sacrament al Mirungerii îndată după Sf Botez. La fel se procedează și la ortodocși.
-în riturile apusene, copilul este uns cu un ulei sfințit, act care produce numai efecte la nivelul grațiilor lucrătoare (și nu la nivelul Grației Sfințitoare, precum Sf Taine), urmând ca să primească Sf Taină a Mirungerii de la episcop, când va ajunge la vârsta înțelegerii.

Citat:
catolicii se abtin de la mancarurile cu carne in zilele de vineri de peste an (ceea ce se numeste abstinenta) si mananca doar o data pe zi in cele doua zile speciale din an : inceputul Postului Mare si Vinerea Mare (ceea ce se numeste postire)
acestea sunt regulile si chiar se tin!!!
Aceeași confuzie între "catolici" și "romano-catolici". Cele de mai sus sunt exact în privința romano-catolicilor. Postul greco-catolic este după cum urmează: abstinență de carne în toate zilele de miercuri și vineri din an, plus în toate cele 4 posturi (2 mari și 2 mici). Xirofagie (abstinență care cuprinde toate produsele de origine animală) în prima săptămână din Postul Paștelui și în Săptămâna Patimilor. Post negru în Vinerea Mare.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote