View Single Post
  #130  
Vechi 09.04.2010, 15:46:35
aureliapopescu aureliapopescu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.11.2005
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 104
Implicit Special pentru Zaharia

Ciorba de perisoare
In 2 l de apa se pune la fiert un os de vita cu sare. Se spumuieste bine se mai adauga o lingura rece de apa pentru a se ridica toata spuma. Se curata un morcov, un patrunjel radacina, o felie groasa de telina, o ceapa marisoara.Se taie cubulete si se pune in oala.Se lasa la fiert la foc mic. Din carne tocata de vita sau pasare( piept) se amesteca cu ceapa taiata marunt, marunt, orez, o lingura bulion si verdeata(marar, patrunjel). Se amesteca foarte bine carnea cu toate aceste ingrediente. Se introduc la frigider si se lasa cam 15-20 minute.E bine defapt ca acest lucru sa se faca inainte de a pune oala la fiert cu osul de vita. Se taie o rosie, 1 ardei gras galben si codite de leustean, se pun si ele in oala si se da in clocot. Dupa ce zarzavaturile au fiert se scoate osul de vita, se pune o cana de bors de tarate rece si se aseaza oala pe un ochi mic de aragaz dat la jumatate. Se scoate carnea se formeaza perisoare mici si se pun in oala. Se lasa la fiert pana cand perisoarele se ridica la suprafata.Se inchide aragazul si cat ciorbita este calda se bate un ou spuma cu o cescuta de smantana si se adauga in oala.Se amesteca cu grija ca sa nu se sfarame perisoarele si se adauga leustean verde tocat.
Se aseaza in farfurie si se serveste cu smantana si leustean verde alaturi de ardei iute si paine putin prajita. Pofta buna!

Friptura de miel la cuptor
Se alege o pulpa de miel se spala , se indeparteaza pielitele si se fac mici crestaturi in carne cu un cutit in care se introduc felii de usturoi si slaninuta afumata. Se sareaza si se tine la frigider cam 2-3 ore. Se scoate tava, se pune untura in tava si peste carnea de miel si se baga la cuptor la foc potrivit si cuptorul incalzit in prealabil. Se mai curata cativa catei de usturoi , sau fire de usturoi verde si se aseaza in tava. Se scoate tava si se pune cu lingura sos peste carne. Daca scade prea mult sosul se mai poate adauga putina apa. Spre final nu se mai pune deloc sos peste pulpa ca sa capete o culoare frumoasa aurie,maronie. Se serveste cu sosul din tava si salata verde si ridichi , ceapa, usturoi , patrunjel...etc.
Cine doreste poate inlocui apa cu vin alb.
Reply With Quote