View Single Post
Vechi 06.04.2010, 19:17:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Eu cred că Dumnezeu putea să se încarneze unde vroia, în orice țară de pe pământ. Chiar și după întruparea Sa, la 30 de ani, la începutul activității Sale publice, se putea duce unde vroia. Nici măcar nu îi trebuia pașaport, Mediterana era "Mare Internum", putea foarte bine să meargă la Roma să propovăduiască. Acolo erau salarii bune, aproape un milion de oameni trăiau bine fără să facă mare lucru în afară de clientelatul politic. Putea să meargă într-un oraș mai ca lumea, nu să șadă la Capernaum. Strălucitoarea Alexandrie nu era departe. La ce figuri de stil și la ce putere de convingere avea, ce frumoasă carieră de avocat L-ar fi așteptat la Atena ! Dar El a preferat să locuiască în Palestina, între ai săi: cel mai prăfos popor, unde, în afară de Templu, și acela construit cu intervenție divină, nu se putea construi nimic mai acătării și unde bogați erau considerați cei cu vaci și boi, deoarece ceilalți se bazau pe ovine și caprine.
Ai dreptate, Luminița: sunt multe țări (dar nici pe departe majoritatea țărilor), unde salariile sunt mai mari. Eu însumi am constatat, în Germania, că gulerul de la cămăși refuză să se murdărească în ritmul în care se murdărește în România. Iarăși ai dreptate când spui că sunt țări în care se fură incomparabil mai puțin și, în orice caz, furtul e lucru de rușine și nu motiv de laudă ca la noi. Dar, eu sunt convins că în România poți trăi normal, adică poți avea ceea ce îți este cu adevărat necesar muncind cinstit. Îți spun și ca medic: deși câștig incomparabil mai puțin decât colegi din anumite țări, totuși constat că Dumnezeu mi-a dat tot ce îmi trebuie, iar dacă există ceva ce nu mi-a dat înseamnă că e ceva care nu îmi este necesar. Vezi tu, patriotismul este un simțământ pe care îl ai sau nu îl ai. E trist când nu îl ai, dar sunt infirmități și mai mari. Patriotism e atunci când țara este mama. Sunt mame mai bogate, mai frumoase, poate chiar mai bune decât mama noastră: totuși pe ea o iubim. Chiar dacă și pe alți oameni îi iubim, pe nimeni nu iubim în felul în care ne iubim mama. Așa e și cu țările și semințiile. Când mama e bolnavă, când vedem că nu se simte bine, când vedem că se fură și oamenii sunt în degringoladă, atunci suferim și noi, ne rugăm și lucrăm ca mama noastră să se înzdrăvenească și să fie și ea în rândul altor mame pe care le-am văzut.

Fraternaliter in Christo,
Mihnea Dragomir

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote