Este surprinzator ca intr-o tara cu atitudini laxe si compromisuri cotidiene, motiv pentru care e vestita sintagma "merge si asa" (si dupa unii- asta ne si defineste in momentul de fata ca popor)- deci intr-o societate care functioneaza schiopatand- exista asmenea atitudini declarative extreme (eu nu cred ca rezultatele sunt contrafacute, iar intrebarile sunt clare). Sa luam un exemplu: retragem cetatania romilor infractori? "Daaaa.... eu i-as extermina etc." si de aici un minidiscurs patriotic langa un gratar cu mititei, duminca, langa oras (sau intre blocuri)...totul udat cu multa bere si pe muzica cantata de Guta si Adi Minune. Scenariul este si realist si foarte raspandit, dar asta nu inseamna ca ceea ce a declarat respondentul are vreo legatura cu convingerile lui sau ca omul ala nu a aplicat un sablon care ii place, in loc sa se gandeasca inainte de a deschide gura sa raspunda.
Tot asa si cu religia: omu' ala de langa gratar e insurat la biserica, are copii botezati, face parastase pentru bunici si "serbeaza crestineste Pastele/ Craciunul, cu cele de cuviinta", dar cel mai probabil ca astea sunt cam singurele lui legaturi cu credinta. Puristii nici nu l-ar defini crestin ortodox. Deci iarasi nu prea stie despre ce vorbeste. Si nici nu gandeste- unde bagi toti oponentii, cine ii pazeste, din ce bani ii intretii in puscarii si dintre oponentii religiei sunt foarte multi care au rol social mare etc.
Trist nu e sondajul, ci rezultatele lui- iarasi ne scoate in ochi imaturitatea gandirii noastre (a se citi inapoiere) si aici ii dau dreptate lui AlinB- cu ce scop a fost facut sondajul?
|