Citat:
În prealabil postat de mihailt
PF Daniel fiind inselat de draci publica acum pe www.basilica.ro niste absurditati pe care dracii l-au inselat de mai multa vreme sa le zica,anume ca Dumnezeu Iisus Hristos si-ar fi dat sangele sau ca rascumparare lui Dumnezeu Tatal.
http://www.basilica.ro/ro/stiri/bise...a_sambata.html
"Tot Tatălui i-a dat și propriul Său sânge, fără să-I fie cerut; iar sângele Lui a fost preț de răscumpărare pentru noi. "
.
.
.
|
Nu stiu cum se intelege aceasta ca si in vechea cartea a Triodului aparuta cu binecuvantarea PF Teoctist (in 1986) la fel este scris.
Probabil sunt eu plin de mandrie ,de rautate si de alte pacate si scriu absurditati pe aci.
Imi cer iertare ca am facut sminteala pe aci pe forum cu aceasta postare nepricepandu-ma la teologie si scriind aiureli.
Probabil ca nu se intelege asa (cum am inteles eu prima data intunecat de mandrie si de alte pacate) adica in sensul juridic ci in sensul ca scrie mai incolo ca trupul sau a ramas unit cu Dumnezeirea sa cum scrie mai jos.Prin sangele care l-a dat Tatalui poate se intelege ca trupul sau a ramas in paza Dumnezeirii sale dupa care este Una cu Tatal,ca Dumnezeirea sa locuia si in trupul sau.
"Domnul nostru Iisus Hristos a locuit trupește în mormânt și cu Dumnezeirea, care era strâns unită cu trupul."
Si asa diavolul nu a putut sa se atinga de trupul sau cum iar scrie mai incolo:
"Dar nici dușmanul nostru, diavolul, n-a luat sângele prin care am fost răscumpărați, cu toate că noi eram în stăpânirea lui. Cum putea, oare, să ia sângele lui din altă parte decât de la Dumnezeu? Dar, oare, tâlharul de diavol putea să-l ia chiar pe Dumnezeu?"
Acum referitor la formularea pret de rascumparare aceasta nu se refera ca sangele a fost adus Tatalui pentru ca se zice la Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare care se slujeste in Sfanta Sambata
"
Iar în noaptea în care a fost vândut, ci mai vârtos Însusi pre Sine S-a dat pentru viata lumii, luând pâine în sfintele, preacuratele si fara de prihana mâinile Sale, multumind si binecuvântând, sfintind si frângând, a dat sfintilor Sai ucenici si apostoli zicând:
..."
Zice undeva ca Dumnezeu Iisus Hristos s-a dat pe sine "jertfa de rascumparare" sau "pret de rascumparare" la Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare?Eu nu vad ca zice.
E adevarat ca formularea din cartile de slujba din BOR zice :
"Tot Tatălui i-a dat și propriul Său sânge,
fără să-I fie cerut;
iar sângele Lui a fost preț de răscumpărare pentru noi."Nu zice "sangele sau a fost adus Tatalui ca pret de rascumparare".ci zice "iar sangele Lui a fost pret de rascumparare pentru noi".
Poate aceasta formulare de se citeste in Sfanta si marea Sambata pentru ca poate sa produca confuzii se poate modifica sa fie mai clara.
De ce dar sa se puna sa se citeasca aceasta formulare care poate aduce confuzii credinciosilor cu "pret de rascumparare" langa o formulare pusa cine stie cum ca "Tot Tatalui i-a dat si propriul sange,fara sa-I fie cerut" unde se folosesc fineturi gramaticale care insa pot face mirenii care aud asa ceva sa inteleaga gresit in modul teoriei ratacite pe care dracii au inselat pe Anselm de Canterbury sa o dea?
(ca mai incolo se pune "iar sangele Lui a fost pret de rascumparare pentru noi".S-a pus "iar" ca sa vedem ca nu are legatura cu propozitia de mai inainte dar cati din credinciosi sesizeaza aceasta?).
Sa facem un sondaj sa vedem ce si cum inteleg 100 de credinciosi din aceasta formulare de o aud la Sfanta Biserica?
Vedeti mai mult aci ce se zice la Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare:
"
Tu din neființă la ființă ne-ai adus pe noi și, căzând noi, iarăși ne-ai ridicat și nu Te-ai depărtat, toate făcându-le până ce ne-ai suit la cer și ne-ai dăruit împărăția Ta ce va să fie. Pentru toate acestea mulțumim Ție și Unuia-Născut Fiului Tău și Duhului Tău celui Sfânt, pentru toate pe care le știm și pe care nu le știm; pentru binefacerile Tale cele arătate și cele nearătate, ce ni s-au făcut nouă."
Se vede ca Sfantul Apostol Pavel afirma la a Epistola a II-a catre Corinteni,capitolul 5:
"19. Pentru că Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine însuși, nesocotindu-le greșelile lor și punând în noi cuvântul împăcării. "
Acum eu nu am nici certificare teologica si nici certificarea unei vieti duhovnicesti dar asemenea formulari poate ar trebui cu darul lui Dumnezeu daca nu sunt dupa cum au zis Sfintii Parinti sa fie clarificate.
Imi cer iertare fratilor de pe forum si rog sa ia ce scriu pe aci cu precautie ca probabil sunt multe aiureli in ce scriu.
(si imi cer iertare si pentru ezitarile mele dar sunt un simplu pacatos si nu stiu nimic,mai scriu si aci cate o parere.)