Citat:
În prealabil postat de forfota
Mi-am exprimat opinia in urma costatarilor facute dupa ce am citit topicul in intregime.
In rest, nu am nimic de adaugat. Povestea cu hotul care striga "hotii!" o stim toti.
|
pai poate ca nu ai co(n)statat bine... reciteste, compara si reconsidera (desi, oricum, la ce bun?!... ca nu prea ar ajuta la mai nimica... ar fi doar niscaiva timp pierdut aiurea)... eu zic sa cam terminam si cu discutia asta, caci tot inutila se cheama ca este... in sfarsit, cojanete are dreptate si cred ca am sa ii urmez sfatul (care, dealtfel, imi pare aplicabil, actual, oportun si intelept).
PS: Oh, si, a-pro-pos...

in caz ca decizi, totusi, sa recitesti, poate o inveti si pe AndruscaCIM folosirea verbelor la diateza corecta (adica sa evite, pe cat posibil, unele dezacorduri (de care ea ii acuza pe altii, dealtfel) intre cuvinte din cauza folosirii unor verbe la diateza gresita etc), gen (si citez aici, iarasi, una dintre postarile ei anterioare, ce poate fi gasita, momentan, la pagina 20): “Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte
la cele ce li se spun..afirma ca nu e important, ca ce…”
Varianta corecta ar fi fost: “Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte
la cele ce li se spune [verb la diateza pasiva – poate fi ‘verificat’ prin inlocuirea cu "ceea ce le este spus"]..afirma ca nu e important, ca ce.."
Si, similar (si tot din aceeasi postare), poate ii spui si ca
nu exista 'zgaraie', ci 'zgarie' ['a zgaria', nu 'a zgaraia']!... s.a.m.d…
Indicata ar fi consultarea unui 'indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie' al limbii romane... ar fi util a-l pastra la indemana...