Citat:
În prealabil postat de anna21
Vinovata pt ca nu eram convinsa ca procedez bine.. nu mai conteaza. Am gasit o biserica romaneasca in final.. departe de mine, dar este ok.
Si de fapt am intuit corect: preotul american , desi om admirabil, este destul de lumesc (in sens de.. of, greu de explicat).
|
Pai daca e vorba sa judecam asa, multi ar trebui sa ne simtim jenati ca intram in unele biserici chiar de aici, din Romania..
Acum na..daca era vorba ca faceai hatarul comoditatii (biserica mai aproape) in dauna elementului duhovnic asta ar putea naste sentimente de culpabilitate..
Desi e greu sa spui ca este o biserica ortodoxa "mai duhovniceasca" decat alta.
Poti ridica obiectii la tipicul slujbei (rar totusi..) sau la predica (mai degraba) insa cam atat.
Eu nu stiu daca m-as putea ruga intr-o biserica catolica ca substitut pentru una ortodoxa desi cand am inceput sa merg la biserica (cam impropriu spus) mai intai am inceput prin a frecventa liturghia romano-catolica.
Acum cativa ani am intrat intr-una greco-catolica (credeam ca e ortodoxa) si din start am simtit ca "ceva nu e in regula"...
Cineva cu care eram s-a repezit deja la icoane insa aveam un sentiment ca "nu e ca acasa" si nu cred ca era o chestiune de suprafata.
Am gasit si biserica ortodoxa pe urma..era putin mai incolo si mult mai putin ortodoxa in aparente (specific ardelenesc) dar ca acasa.. :)
Sper sa nu se simta nimeni jignit, e doar o experienta persoanala, altii cum se vede mai sus au avut o experienta relativ opusa.
Desi sigur ca parerile sunt impartite, e greu de spus obiectiv de cineva cat/ce este subiectivism si sentimentalism si cat/ce experienta duhovniceasca la fiecare.