Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
S-a spus doar, ca exista posibilitatea de a sta mai la o parte, fara a atinge cele sfinte.
Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.; daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem. Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra.
|
Anca, cand te referi la altii fara sa te referi si la tine, cred ca ar fi mai corect sa folosesti persoana a doua plural. Nu te va lua nimeni de nepoliticoasa din cauza asta.
Uite cum sta treaba in rezumat: Zaharia sopune ca sa nu se duca de loc femeia la biserica timp de 8 zile, altii (eu asa invatasem la Bucuresti) sa nu sarute icoanele si sa nu se miruiasca dar sa vina la biserica (eventual sa stea in spate, cum spui tu). Astea sunt doua interpretari posibile ale canoanelor citate mai sus.
Iar eu am citat texte patristice in care doi sfinti parinti venerabili spun ca femeia poate sa se si impartasasca.
Deci, nu vad unde este neascultarea daca unele dintre noi ii asculta pe unii, altele pe altii.
De altfel am mai spus, Zaharia, ca in cazul meu (si al Noesissesi vad) nu este vorba de neascultare din moment ce duhovnivcul meu asa m-a sfatuit sa fac: sa nu tin seama de aceste perioade; de la el am invatat aceste lucruri. Si te rog, Zaharia, daca se poate, sa nu mai spui ca altadata ca sigur, daca mi-am ales eu duhovnicul care imi convine... Cand mi l-am ales (daca se poate spune asa - de fapt Dumnezeu l-a ales pentru mine; unde stateam, nu erau atatia preoti), eram o fetita care nu stia mare lucru si nu era nici pe departe combativa pe care ati cunoscut-o voi fe forum..

.