Citat:
În prealabil postat de mirabela
In Ardeal, Banat pastile se fac din paine si vin, painea se face la prescurarie, miercurea se duc la biserica painea si vinul (alb) si se tin pana la slujba invierii.
Inainte de a se da Pastile la credinciosi, painea se taie cubulete si se amesteca cu vinul.
Dimineata pe stomacul gol, se spune de 3 ori Hristos a Inviat, si o persoana din familie, raspunde: Adevarat a Inviat, si se iau 3 lingurite de Pasti.
La tara, adica la sat, una din familii, baga Pastile in biserica(asta e expresia folosita), fie o data sau trei ani la rand. Tot in ziua de miercuri, dupa Sf. Slujba, familia va da si o masa, cu bucate de post, de obicei ciorba de legume, si fasole frecata cu varza murata calita.
|
Ei, ca sa vezi ca ortodoxia nu e la fel peste tot, asa ceva e neauzit in Bucovina. :D SI ca sa vezi ca ortodoxia nu sta in lucrurile astea de forma mai mult.
Eu de exemplu nu stiam ca se iau numai trei linguri, si am mancat tot ditamai paharul pe inima goala. M-am cam ametit, vinul era cam tare si eu neobisnuita cu asemenea lucruri dimineata.