Citat:
În prealabil postat de mihailt
La rugaciunea Imparate Ceresc zice cam asa:
"Imparate ceresc mangaietorule,duhul Adevarului care pretutindeni esti si toate le implinesti vino si te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste Bunule sufletele noastre"
(nu chemam "harul" ci rugam pe Dumnezeu sa lucreze in noi).
Si la Crez zicem:
(cred)"Si intru Duhul Sfant Domnul de viata facatorul care din Tatal purcede,cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit care a grait prin prooroci".
Nu cred ca am putea sa spunem de Duhul Sfant ca "este ceva" ci am putea sa spunem mai bine ca este Cineva.
|
Mihailt, ai dreptate: m-am exprimat foarte neglijent.
Citat:
Ce zice Sfantul Serafim de Sarov acolo nu prea inteleg dar banuiesc ca cineva in care Dumnezeu a lucrat si lucreaza este milos,este smerit,este bland si altele ca acestea.Si probabil asta inseamna ca ai primit har mult si primesti ,ca ai agonisit "har" ca se vad in tine roadele harului,ale lucrarii cu care Dumnezeu a lucrat in tine si cu care lucreaza in tine.
Sfantul Apostol Pavel zice asa:
"22.Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința,
23.Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege.
"
Dragostea se arata si fata de icoanele lui Dumnezeu adica ceilalti oameni si e indelunga rabdare,bunatate,facere de bine,blandete etc.
Acolo pe razbointrucuvant este o traducere improprie se vroia a se zice de "duh sfant" adica de har iar nu de Duhul Sfant care e fara sfarsit impreuna cu Tatal si cu Fiul.
Lucrarea Tatalui a Fiului si a Duhului Sfant,Sfanta Treime pe care o lucreaza intru crestini spre desarvarsirea acestora se numeste foarte simplificat har sau duh sfant.
|
Daca scrie Sfantul Duh, atunci este vorba despre Sfantul Duh.
Am dat acest citat ca replica lui Iustin care a spus: "
Sunt sigur ca Duhul va gasi mijloacele necesare,ca,fara a ascunde aceste probleme,ele sa fie rezolvate prin insasi puterea Bisericii,de a sfintii si a inchega Trupul lui Hristos,prin calauzirea Duhului. NU sunt necesare schimbari impuse de oameni sau de vreo conducere,ci e necesar ca noi,eu ,tu si fiecare sa tinem treaz duhul care l-am primit.E suficient"
.. si am ales citatul pentru impactul psihologic pe care-l are referirea la Judecata lui Hristos. Altfel spus: avem noi Duhul? (sigur, biserica nu va cadea.. dar suntem noi cu adevarat madulare ale bisericii?). Deci nu mi-am propus sa detaliez subiectul "dobandirea Sfantului Duh", ci doar sa semnalizez ca poate nu-L avem...
Dar sa stii ca ideea am gasit-o si in alte parti, din cate imi aduc aminte chiar in Catehismul ortodox:
"Poate fiecare crestin sa aiba in sine pe Sfantul Duh?
Da, dupa cuvintele mustratoare ale lui Hristos: "Deci daca voi, rai fiind, stiti sa dati fiilor vostri daruri bune, cu cat mai mult Tatal vostru Cel din ceruri va da Duhul Sfant celor care il cer de la El!" (Luca XI, 13). Sfantul Apostol Pavel scrie: "Nu stiti, oare, ca voi sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi?" (I Corinteni III, 16)."
..si in Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei (in multe locuri se vorbeste despre dobandirea Sfantului Duh, acesta este leitmotivul cartii, dar dau doar un citat):
" Milostive Doamne, dă harul Tău tuturor noroadelor pământului, ca ele să Te cunoască pe Tine, căci fără Duhul Tău Cel Sfânt omul nu poate să Te cunoască și să înțeleagă iubirea Ta.Doamne, trimite peste noi pe Duhul Tău Cel Sfânt, căci Tu și toate ale Tale se cunosc numai prin Sfântul Duh, pe Care L-ai dat la început lui Adam, apoi sfinților proroci și pe urmă creștinilor.Doamne, dă tuturor noroadelor Tale să înțeleagă iubirea Ta și dulceața Duhului Sfânt, ca oamenii să uite durerea pământului și să lase tot răul, să se alipească de Tine prin iubire și să trăiască în pace, făcând voia Ta spre slava Ta.Doamne, învrednicește-ne de darurile Sfântului Duh, ca să cunoaștem slava Ta și să trăim pe pământ în pace și iubire, ca să nu mai fie nici ură, nici război, nici dușmani, ci să împărătească numai iubirea și să nu mai fie nevoie nici de armate, nici de închisori și să fie ușor de trăit pentru toți pe pământ."
Dar multe nu stiu nici eu.. doar din carti (cu mintea, cum scrie mai jos), iar din carti poti afla doar ca nu stii  :
" Dar Dumnezeu este cunoscut numai prin Duhul Sfânt, și cel ce în mândria sa vrea să cunoască pe Făcătorul cu mintea sa, acela e orb și nebun. Cu mintea noastră nu putem cunoaște nici măcar cum s-a făcut soarele; și atunci când cerem lui Dumnezeu să ne spună cum s-a făcut soarele, primim în suflet acest răspuns limpede: „Smerește-te și vei cunoaște nu numai soarele, ci și pe Făcătorul lui".
Dar când sufletul cunoaște pe Domnul, el uită de bucurie soarele și întreaga zidire și lasă grija pentru cunoașterea pământească." (tot din Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei)
.. si cum una din definitiile mantuirii este cunoasterea lui Dumnezeu (nu mai caut acum citatul), dobandirea Sfantului Duh (caci doar prin El il cunoastem pe Dumnezeu) este o necesitate.
Last edited by anna21; 27.03.2010 at 06:09:26.
|