Subiect: Cum procedez?
View Single Post
Vechi 26.03.2010, 12:47:21
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Putem avea părerea personală că unele canoane sunt greșite. Asta nu e păcat. Adeziunea la canoane este de altă natură decât adeziunea la dogme. Dar, dacă în baza acestei păreri personale nu le dăm ascultare, săvârșim păcat de neascultare. Autoritatea competentă să schimbe un canon nu suntem noi înșine.
Cu alte cuvinte, eu pot să am părerea că șeful meu este un dobitoc. Totuși, este foarte bine să îl ascult.
Pai, cam asta ziceam si eu mai jos ca sfat.

Totusi, episcopul preotul este cel care se ocupa cu folosirea canoanelor, prin iconomie. Nu noi, credinciosii de rand. Eu cand nu tin seama de menstruatie pentru a merge la biserica etc, ma iau de altfel dupa ce imi spune preotul, d ela care am si invatat mai intai aceste lucruri. Deci il ascult pe el.
Daca stateam in Romania und epreotii in general gandesc altfel, probabil ca nici nu mi-ar fi venit ideea sa fac altfel.

Citat:
Au acești sfinți doar altă părere decât canoanele ? Sau îndeamnă la nerespectarea lor ? Fiindcă cu e de loc același lucru. Să mai observăm că e vorba de înalți ierarhi, adică oameni având altă platformă de autoritate în Biserică decât avem noi.
Ei nici nu citeaza vreun canon (in acea vreme inca nu se adunasera canoanele in vreu codex, erau considerate multe dintre ele ca pareri ale unora sau altora, mai ales cele scoase din scrieile unor parinti, cum era cel despre menstruatie) ci doar se opun acestor practici de a indeparta femeia de sfintele taine in aceste perioade sub pretext de necuratie.
Am sa repostez aceste texte.

Citat:
Ați făcut bine, deoarece preotul a acționat în dreptul lui: are dreptul să dea asemenea dezlegări. Dar dacă nu ar fi fost de acord ?
Ma duceam la alta biserica ;-) (daca aveam unde, era vara si unii sunt plecati; de altfel nu era parohia mea, acolo nu erau slujbe in aceasta perioada)
As fi fost si mai nefericita decat m-am simtit dupa nastere, cand hormonii o iau razna (nu trebuie sa va explic dumneavoastra ca medic problemele de post partum..) si te simti trista si dezorientata, daca nu as fi putut avea mangaierea si sprijinul Bisericii. Nu stiu cum alte femei pot. Poate sunt mai tari ca mine!