View Single Post
  #6  
Vechi 26.03.2010, 12:05:42
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Da, si eu cred ca in Biblie sunt si lucruri umoristice.
Altul: cand sf. Pavel citeaza VT spunand ca sa nu se puna zabala magarului (sau cum ii zice - ca sa nu manance din rodul pe care il strange), si adauga: oare de magari vorbea Moise acolo?

Si eu cred ca trebuie facuta mare deosebire intre fictiune si carti filozofice care se pretind luate in serios si aplicate. Fictiunea poate sa vrea si sa oglindeasca realuitati, eventual rele sau malefice, pentru a ne face sa le constientizam. De altfel este unul din rolurile literaturii.
De exemplu, Dostojevski a scris Demonii, in care este vorba cat cuprinde despre rau in toate nuantele sale. Inseamna ca este o carte care face rau? Nu, dimpotriva - exorcizeaza.

Cartile lui Dan Brown pot fi daunatoare unora, cred, pentru ca sunt romane cu teza care prezinta niste speculatii ca pe niste fapte istorice; naivii si neavizatii le iau drept bune. Eu nu am citit decat Codul lui Da Vinci. Cred insa ca un crestin avizat ar trebui sa citeasca aceasta carte care a facut atata valva tocmai pentru a putea raspunde celor care o iau drept buna, si pentru a sti ce idei circula in aerul secolului.

Eu nu cred ca solutia occidentala de a pune cartile la index a fost buna. Cred ca autoritatile competente ar putea spune la ce distanta se afla o carte de invatatura Bisericii, dar nu ar trebui sa o 'interzica'. Se stie de altfel ca ceea ce este interzis atrage, si castiga pana la urma spiritele. Si asta contrazice si libertatea crestinului de a cerceta si singur.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote