Citat:
Īn prealabil postat de AlinB
1. Dovezi?
2. Subconstientul nu poate constrange, la o examinare rationala din perspective ateista orice constrangere morala dispare.
Faptul ca tu incerci sa dai o explicatie moralitatii "subconstiente" din om, nu inseamna ca ea nu e de natura suparanaturala.
Acum depinde ce intelegi prin supernatural, mie Dumnezeu mi se pare foarte natural.
|
Care ar fi dupa tine motivul pentru care animalele, in general, nu isi omoara aproapele dar nu au absolut nici o problema in a ucide in rest?
Citat:
Īn prealabil postat de AlinB
Aiurea. Nu exista acest model de comportament in natura.
|
Bineinteles ca exista. Ceea ce se pare ca nu exista este intelegerea asa-numitelor "false beliefs". Dar ea nu exista nici la copiii sub 3 ani sau la copiii autisti (
http://www.nbu.bg/cogs/events/presen...201%20ToM1.ppt)
Richard Byrne and Joanne Tanner of St Andrews University in the UK videoed gorillas at San Francisco Zoo. As well as engaging with a toy and another gorilla, the animals seemed aware of how their playmate was interacting with the toy. "The gorillas could encourage their playmates when they were losing interest, or self-handicap if there was a danger of winning the game," says Byrne.
This is the first time animals have been observed following a playmate's interaction with a third object – a skill picked up by humans at 9 months old. If you thought your pet dog does this, you're wrong. With dogs, cats, lions and bears "the animal wants to win the game, rather than keep it going", Byrne says. "This is different to throwing a stick for your pet dog."
Sint destule experimente din care rezulta comportamente asemanatoare cu ale omului.
Citat:
Īn prealabil postat de AlinB
Dupa cum ziceam mai sus si repet, indiferent de care ar fi modelele morale din subconstient, logica atee le desfiinteaza pe toate.
Din acesta perspectiva logica "Ce tie nu-ti place altuia nu-i face" si-o insusesc doar fricosii.
Pentru ca nimeni nu-ti garanteaza ca respectand acesta regula, cei din jurul tau o vor respecta, ba dimpotriva, intr-o societate atee inveti destul de repede ca este o regula pentru naivi si idealisti (religiosi??) care nu au ce cauta in "lumea reala".
|
"Ce tie nu-ti place altuia nu-i face" nu se refera numai la faptul ca iti e frica ca daca ii vei face ceva interlocuitorului vei pati la fel. Vezi neuronii imagine (mirror neurons). Pur si simplu faptul ca celuilalt ii displace ceva face sa imi displaca si mie.