View Single Post
Vechi 23.03.2010, 09:53:31
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Mantuirea este iesirea din robia raului, oricum s-ar manifesta: sufleteste ca pacat sau trupeste ca boala. E important sa intelegem sensul imediat al cuvantului: salvare, scapare, izbavire, eliberare.

Iisus a tamaduit atatia oameni de neputinte, spunandu-le indata: credinta ta te-a mantuit. De raul fizic, de durere, se intelege. Insa pe mine ma intriga episodul intalnirii cu Zaheu vamesul, un om care nu era bolnav cu trupul, dar care facuse multe nelegiuiri la viata lui, mai ales pentru ca era vames:

Luca 19

8. Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit.
9. Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci și acesta este fiu al lui Avraam.
10. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.

Deci mantuirea ca izbavire de rau poate fi inca din timpul vietii, adica astazi, acum.
Daca mantuirea ne este data inca din timpul vietii trecatoare, este ea o certitudine pentru vesnicie? Adica stim sigur ca am scapat definitiv de rau? Nu, doar speram, avand credinta. Cum ne spune si Pavel: "De aceea, cel căruia i se pare că stă neclintit să ia seama să nu cadă." Si Mantuitorul ne avertizeaza: "Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită."

Deci, cei ce se hotarasc sa spuna NU pacatului sunt mantuiti de rau prin nesavarsirea pacatului, insa pot oricand sa cada in pacat. Insa, mai gresesc ei dupa momentul intoarcerii la Dumnezeu? Gresesc in fiecare zi, dar nu mai pacatuiesc. Nu mai savarsesc raul premeditat, ci poate din neatentie. Teofil Paraian a subliniat aceasta diferenta dintre pacat si greseala.

Cel mai incurajator si poate cel mai frumos verset al Scripturii care ne promite asa prin cuvantul cel adevarat [subliniat prin repetitie] Lui Iisus Hristos:

"Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață."

In concluzie: mantuirea poate fi chiar acum, pregustarea Imparatiei Lui Dumnezeu se poate face inca din lumea asta, moartea isi pierde sensul clasic al cuvantului devenind o trecere la o mai buna existenta impreuna cu Creatorul Care ne iubeste si cu toti cei care au preferat binele in locul raului.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote