Citat:
În prealabil postat de topcat
Ba da, ai spus ca nimic moral si din interior nu te constringe sa fi social. Iar eu am spus ca ba da, subconstientul nostru are notiuni de moralitate, mostenite genetic sau invatate de la cei cu care intram in contact, mai ales cind sintem mici.
|
1. Dovezi?
2. Subconstientul nu poate constrange, la o examinare rationala din perspective ateista orice constrangere morala dispare.
Citat:
Faptul ca peste morala subconstientului noi suprapunem morala provenita din ratiune (constringeri date de religie sau propriile legi asumate) nu inseamna ca morala e data de supranatural.
|
Faptul ca tu incerci sa dai o explicatie moralitatii "subconstiente" din om, nu inseamna ca ea nu e de natura suparanaturala.
Acum depinde ce intelegi prin supernatural, mie Dumnezeu mi se pare foarte natural.
Citat:
"Ce tie nu-ti place altuia nu-i face" exista in natura si se bazeaza pe teoria mintii (anume ca si persoana de linga tine gindeste), valabila si la maimute.
|
Aiurea. Nu exista acest model de comportament in natura.
Citat:
Normal insa ca nu e singura regula de conduita. Toate insa se regasesc mai mult sau mai putin in natura, nu a inventat omul nimic.
|
Dupa cum ziceam mai sus si repet, indiferent de care ar fi modelele morale din subconstient, logica atee le desfiinteaza pe toate.
Din acesta perspectiva logica "Ce tie nu-ti place altuia nu-i face" si-o insusesc doar fricosii.
Pentru ca nimeni nu-ti garanteaza ca respectand acesta regula, cei din jurul tau o vor respecta, ba dimpotriva, intr-o societate atee inveti destul de repede ca este o regula pentru naivi si idealisti (religiosi??) care nu au ce cauta in "lumea reala".