Nu Cristi, Zaharia a zis sa postam retete de mancaruri romanesti traditionale, de frupt sau de post.
Ciorba de varza si cea de fasole (boabe) sunt printre preferatele mele si le prepar frecvent, adica saptamanal, fie ca suntem in post sau nu.
Ciorba de Varza
1 ceapa, 1-2 morcovi, 1/2 pastarnac, 1 bucata telina mica, 1 varza mica sau 1/2 varza mare, 2-3 linguri de bulion, bors sau sare de lamaie, cimbru, sare, piper macinat, marar, putin ulei ptr calit.
eu mai folosesc si putin maggi - secretul gustului, dar daca nu va place, ajunge doar sare si piper.
Se curata ceapa, morcovul, pastarnacul si telina. Ceapa se taie marunt iar morcovul, pastarnacul si telina se dau pe razatoarea mare. Se calesc toate in putin ulei., pana se rumenesc.
Varza se spala bine si se taie in cubulete potrivit de mari. Se adauga peste legumele calite si se amesteca continuu pana se inmoaie, laolalta cu legumele. Se adauga apa, astfel incat ciorba sa fie destul de deasa si sa aiba si de unde sa scada in timpul fierberii.
Cand varza este aproape fiarta se adauga borsul sau sarea de lamaie si condimentele: sare (sau maggi), cimbru si piper. Dupa ce fierb impreuna se adauga 2-3 linguri de bulion. Vara se pot pune rosii foarte coapte, decojite si sfaramate. Se mai dau cateva clocote impreuna, iar daca ati folosit rosii trebuie sa le lasati sa fiarba mai bine. Ciorba este gata atunci cand ii piere spuma, dar atentie sa lasati sa fiarba la foc mic, nu iute. La sfarsit se ia de pe foc si se presara cu marar tocat, sau alta verdeata. Pofta buna!