Citat:
În prealabil postat de lazar_andreea
Eu cred ca este inteles gresita randuiala femeii in Biserica.
De ce?
Pentru femeie exista o perioada de necuratie lunara de 7 zile si o perioada de lauzie de 40 de zile. Este normal sa fie asa!
Biserica nu acuza femeia pentru randuiala ei fiziologica.
De exemplu, daca ma apropii de Sf. Impartasanie, oare nu ma duc cand sunt curata si sufleteste si trupeste !? Sau cum sa ma apropii de Sf. Taine dupa impreunarea legiuita din casatorie!? Oare nu astept sa treaca ziua aceea? Acuz oare Biserica !?
Apoi, o femeie care a nascut un copil, fie ea nastere normala sau operatie de cezariana, are nevoie de timp sa se refaca organismul ! Cum sa te duci la Biserica, cand abia te tii pe picioare !?
|
1. Nu se pune problema de mers la impartasanie in zile fiziologice, ci problema este de ce spune ca nici in biserica n-ar trebui sa intram. Unele pareri, ca sunt si preoti care nu cred in asa ceva.
2. Tu te simti murdara dupa ce ai avut relatii cu sotul tau? Ma refer spiritual, ca doar nu se duce nimeni nespalat la biserica.
Asta este discutia de fapt. Canoanele spun ca a te duce cu sotul/sotia este ceva pacatos, rau, rusinos si de aceea nu ai voie sa faci unele lucruri ca persoana casatorita si trebuie si sa tii post.
As vrea sa stiu daca voi va simtiti murdari, ca eu nu. Am primit taina casatoriei, m-am casatorit in biserica si pe urma brusc suntem murdari si desfranati? Eu nu concep lucrul asta.
Sau te nasti din relatia mamei cu tatal si de asta te nasti in pacat?
Cum se poate afirma asa ceva?
3. O femeie se duce la biserica dupa ce s-a refacut, asta este sigur. Dar, impartasanie se da si la oameni bolnavi, operati, care nu se ridica din pat.
De ce femeia este atunci ne-nedemna macar sa intre in biserica (daca se simte bine)? Preotul se duce si la oameni bolnavi, cu rani, cu boli etc.
Motivul este clar altul: se considera murdara starea in sine, sangele, etc.
Un barbat se considera murdar daca s-a aporpiat de sotia lui, de aceea si preotii au asa interdictii in anumite zile. Nu stiu ori ca este femeia la mijloc, ori lichidul ce se schimba este pacatul, ori faptul in sine de a fi casatorit.
Asta incercam noi sa lamurim.
Si singurul unde se incrimineaza aceste situatii, este biserica. In lume este totul O.K. Oamenii bisericii, unii din ei, asa au considerat.
Azi la Sfanta Evanghelie s-a vorbit asa frumos despre femeie, chiar pacatoasa. Iisus a respectat-o si a iertat-o. A fost mai buna Maria Egipteanca ( o confund mereu cu Magdalena) decat barbatul...Simon, care o incriminase.