Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
"Chorba" inseamna "supa" in lb. araba.
Salata de vinete coapte, cu ulei si ceapa, este nu numai de post, dar si tipic romaneasca.
|
Da, fiindca oricum, tot ceea ce numim noi 'ciorba' in general, tot din categoria 'supa' face parte... lol - numai ca noi am 'inventat' o denumire 'specifica' pt. unele feluri de 'supa' - ne place sa o numim, mai original (sau nu?!), 'ciorba', insa principiul retetelor, este cam acelasi: apa si vegetale, si respectiv, carne, plus alte 'adaosuri' pt. gust (cum ar fi borsul sau alte acrituri, verdeturile sau alte mirodenii si aromate). Asta ar cam intra (s-ar putea incadra) la categoria 'tema cu variatziuni' sau 'alte masti, aceeasi piesa' (parafrazandu-l pe M. Eminescu), ori 'aceeasi Marie, dar cu alta palarie' (facand apel la zicala din popor) etc - toate exprima acelasi lucru, insa in mod diferit... Doar denumirea difera, metoda principala de preparare a fiecarei retete fiind cam aceeasi, indiferent de tara/zona. Cu alte cuvinte, totul e 'chestie de denumire', tine de denumirile zonale sau/si locale, nationale s.a.m.d....
Parerea mea este ca nu prea exista feluri de mancaruri absolut originale (fiecare tot 'imprumutand' cate ceva de prin alte parti, fie ca unii 'creatori de retete' recunosc deschis au ba - lol), ci, poate doar gusturi originale (dar nici acestea pe deplin - am si aci unele indoieli - ci tot 'imprumutate' sau 'furate' etc), in functie de care se prepara, in gr-al, multe retete culinare (prin amestecul de ingrediente si asezonarea 'dupa gust', personalizate).
La feluri 'specific romanesti' probabil ca s-ar incadra
mucenicii (mai mult cei de tip 'ciorba'),
cozonacul (dar si italienii il au pe-al lor, panettone) si
papanasii, poate (dar nu in mod sigur si nu exclusiv, fiindca, in fond si la urma urmei, nu sunt altceva decat tot niste gogosi cu gem (nimic nou), dar pe care noua ne place sa ii preparam intr-o anume forma, 'cu motz in varf' - lol - si sa ii servim cu smantana),
covrigi 'traditionali', din aceia rotunzi si tari (desi ii au si rusii),
caltabosii de porc,
soriciul de porc preparat chiar 'specific ro' (de asta chiar n-am mai vazut sau auzit si pe la alte popoare, pan-acum, cel putin nu eu; de jumari si alte celea, da, insa nu de sorici preparat 'pur romaneste' - lol - si divagand putin de la subiectul initial, de ex. idem si scotienii au niste feluri specifice, cum ar fi 'haggis' (de fapt, ar fi echivalentul drobului de miel de pe la noi, daca stau bine sa ma gandesc) si 'black pudding' (un fel de carnati facut din amestecuri de sange de animale si cheag etc - bleahhh) - mie imi par dezgustatoare - acuma 'ramaie vba intre noi'... ); ar mai fi, probabil, de adaugat aci, dar altceva nu-mi vine-n minte acum pe moment...
A-pro-pos, tuica (rachiul, taria) si micii (mititeii nostri - lol), semintzele prajite (da, pana si 'bomboanele agricole', cine ar fi crezut?!) nu sunt nici ele, exclusiv, 'de-ale noastre', ci iarasi, ne-au 'intrecut' rusii, turcii si, respectiv, indienii (la capitolul 'semintze prajite')...

Sa fi vazut, o data, intr-unul din metrourile londoneze, un grup de rusoaice imbracate si machiate strident si 'glamour' (dar ieftin, totusi, cum le caracterizeaza pe majoritatea - lol), sporovaind, tare, in ruseasca aia harshaietoare si deranjanta pt. auz, si spargand de zor la semintze, dintr-o pungutza comuna - lol - ce mai peisaj... se facuse deja loc in jur...
Da, salata de vinete poate fi si de dulce, cu adaos de maioneza din oua s.a. in functie de gusturi etc, iarasi, 'tema cu variatziuni' - lol. Iar daca noi preparam salata de vinete intr-un mod 'tipic romanesc' (sau cel putin asa ni se pare noua - lol - sa fim seriosi, cat de 'tipic romaneste' se poate prepara amarata aia de salata-piure de vinete coapte pe plita ori gratar, sau, mai nou, la microunde, si apoi curatzate de coaja, dupa care zdrobite/pasate si amestecate acolo cu alte cateva ingrediente, in functie de imaginatzie si inventivitate s.a.m.d., pt. ca sa dea gust etc?!), asta nu inseamna ca este si originala, 'tehnica' de preparare sau/si reteta in sine, cea 'de baza', de la care s-a pornit initial etc, fiind aceeasi, identica (si acelasi 'principiu' pe care-l folosesc si multi altii...). Idem si daca noi avem denumiri 'originale' pt. unele feluri de mancare intalnite si pe la (multe sau destule) alte popoare, nici asta nu inseamna ca sunt si 100% orignale... 'aplicabil' si in cazul 'celorlalti' - altii (dintre 'strainezi' ma refer aci) au si ei denumiri 'originale' pt. feluri de mancaruri care poate ca nu sunt ale lor, nu le apartin de drept etc. Si tot asa...

