Doamne ajuta
CANON DE POCAINTA
CATRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS
Cantarea 1
Acum ma apropii eu, pacatosul si impovaratul, catre Tine, Stapanul si Dumnezeul meu si nu indraznesc sa ma uit la cer; numai ma uit si graiesc: Da-mi, Doamne, mai inainte ca sa-mi plang faptele mele cu amar.
Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma.
O, amar mie, pacatosul, ca sunt ticalos, mai mult decat toti oamenii; pocainta nu este in mine. Ci-mi da mie, Doamne, lacrimi, ca sa plang faptele mele cu amar.
Slava…
Omule nebun si ticalos, pentru ce-ti pierzi vremea in lene? Gandeste-te la viata ta si te intoarce catre Dumnezeu, ca sa plangi faptele tale cu amar.
Si acum…
Maica lui Dumnezeu Preacurata, cauta spre mine pacatosul si ma izbaveste de lantul vrajmasului, indreptandu-ma pe calea pocaintei, ca sa plang faptele mele cu amar.
Cantarea 3-a
Cand se vor pune scaunele la judecata cea infricosatoare, atunci faptele tuturor oamenilor se vor vadi; amar va fi atunci pacatosilor caci se vor trimite la munca. Deci, aceea stiind, suflete al meu, pocaieste-te de faptele tale cele rele.
Dreptii se vor bucura iar pacatosii vor plange; ci atunci nimeni nu va putea ajuta noua, ca faptele noastre ne vor osandi spre noi. Drept aceea nu intarzia, ci, mai inainte de sfarsit, pocaieste-te de faptele tale cele rele.
Slava…
O, vai de mine cel mult pacatos, care m-am spurcat cu faptele si cu gandurile, neavand picaturi de lacrimi de la invartosarea inimii mele ; ci acum cauta la pamant, suflete al meu si te pocaieste de faptele tale cele rele.
Si acum…
Iata, Doamna, Fiul tau ne invata spre bine ; iar eu pacatosul pururea fug de cele bune; ci Tu, ca o milostiva, miluieste-ma ca sa ma pocaiesc de faptele mele cele rele.
Cantarea a 4-a
Desfatata si placuta este aici calea dezmierdarilor, dar amara va fi ziua cea de apoi, cand se va desparti sufletul de trup. Deci, pocaieste-te de acestea, suflete al meu, pentru Imparatia lui Dumnezeu.
Pentru ce faci strambatate saracului? De ce opresti plata slugilor? Pe fratele tau nu-l iubesti; desfranarea si amaraciunea iubesti. Deci, lasa acelea suflete al meu si te pocaieste pentru Imparatia lui Dumnezeu.
Slava…
O, nebune om! Pana cand te vei afunda si ca o albina vei aduna bogatia ta, care degrab va pieri ca praful si ca cenusa? Ci cauta mai vartos Imparatia lui Dumnezeu.
Si acum…
Doamna de Dumnezeu Nascatoare, miluieste-ma pe mine, pacatosul si ma intareste spre fapte bune si ma pazeste ca sa nu ma rapeasca pe mine nepregatit moartea cea urata; ci ma povatuieste, Fecioara, la Imparatia lui Dumnezeu.
Cantarea a 5-a
Adu-ti aminte, ticalosule om, ca de pacate esti robit, cu minciuna, cu clevetirea, cu vrajba, cu neputinta, ca de o fiara cumplita. Suflete al meu pacatos, au doara aceea ai voit?
Mi se cutremura madularele si cu totul sunt vinovat, privind cu ochii, auzind cu urechile si cu totul dandu-ma pe mine Gheenei. Suflete al meu pacatos, au doara aceea ai voit?
Slava…
Pe desfranatul si pe talharul, care s-au pocait, i-ai primit, Mantuitorule, iar eu cu lenea pacatului m-am ingreunat si de cel rau sunt robit. Suflete al meu pacatos, au doara aceea ai voit?
Si acum…
Ajutatoare minunata si grabnica tuturor oamenilor, Maica lui Dumnezeu, ajuta-mi mie nevrednicului, ca sufletul meu cel pacatos aceasta a voit.
............
|