...........
Cântarea a 8-a
Doamne,
Dar neprețuit sunt pentru neamul creștinesc fericirile pomenite în Evanghelie, și în vreme de ispită ne aducem aminte cum ne-ai binevestit: “Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia”. Vom muri, fraților, la vre*mea rânduită de Dumnezeu, și binele va fi celor care se vor învrednici de veșnica mângâiere.
Doamne,
Miluiește-ne, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu! Miluiește-ne, Cel ce Te-ai răstignit pentru noi după ce ai pri*mit bătăi și batjocuri ca mulțumire pentru dragostea pe care ne-ai arătat-o! Miluiește-ne, Cel ce vei veni să judeci viii și morții, mântuiește-ne!
Doamne,
Chip al morții sunt necazurile prin care trecem, căci ne îndeamnă să cugetăm la înfricoșătoarea osândă a păcătoșilor. Mai bine ne este nouă a suferi o vreme pe pământ, decât a răbda dincolo chinuri fără sfârșit.
Slavă
Să nu zăbovim a cere ajutorul de la cei care au mu*rit lumii acesteia pentru a trăi pentru Hristos! O, Sfinților Apostoli, dimpreună cu ceata Arhiereilor, Cuvioșilor și Drepților, cu Sfinții doctori fără de arginți și cu ceilalți Mucenici, cu toți Sfinții știuți și neștiuți, rugați-vă Atotputernicului Dumnezeu să ne lumineze ca să punem început bun mântuirii noastre, lepădând de la noi toată minciuna și păcatul.
Și acum
Sfârșit creștinesc dăruiește-ne nouă, Fecioară preacurată, izbăvindu-ne de moartea năprasnică și de celelalte primejdii pe care diavolul vrea să le abată asupra noastră.
Cântarea a 9-a
Doamne,
“Mare bucurie să socotiți, frații mei, când treceți prin diferite ispite”, ne-a spus Sf. Apostol Iacov care multe a pătimit pentru numele Tău, arătând și răsplata celor care au răbdat fără să cârtească: “Fericit este bărbatul care rabdă ispita, căci lămurit făcân* du-se va lua cununa vieții pe care Dumnezeu a făgăduit-o celor care Îl iubesc pe El.”
Doamne,
Slăvindu-Te, Îți mulțumim Ție, Doamne, căci nu treci cu vederea puțina noastră rugăciune, pe care Te rugăm să o primești ca pe cei doi bani ai văduvei. Nu știm să ne rugăm Ție cu zdrobire de inimă, nu știm să ne arătăm mulțumitori pentru toate binefacerile arătate și cu atât mai puțin pentru cele ascunse minții noastre, dar recunoaștem înaintea Ta că suntem neputincioși de nu ne vei întări, slabi de nu ne vei face îndrăz*neți. Miluiește-ne, Doamne, că fără mila Ta pierim!
Doamne,
Să ducem lupta cea bună, ca să auzim și noi glasul cel preadulce: “Veniți, binecuvântații Părintelui Meu, de moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la înte* me*ierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit, gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine”.
Slavă
O, dumnezeiești Stăpânii, Heruvimi, Serafimi, Domnii, Îngeri, Scaune, toate Căpeteniile și preamări*te Puteri și Sfinților Arhangheli, dimpreună cu soborul tuturor Sfinților, apărați-ne de tot răul, de toată ispita și necazul, și rugați pe Stăpânul tuturor să ne mântuiască pe noi, cei cuprinși de multe păcate.
Și acum
Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea apărătoare a celor ce se roagă ție și Maică a nenumăratelor milostiviri arătate neamu* lui omenesc. Ceea ce ești mai sfântă decât toți sfinții și mai grabnică în ajutor decât suntem noi în rugăciune, pe tine ceea ce ești cu adevărat ocrotitoare a creștinilor te mărim. Amin.
|