Citat:
În prealabil postat de Radu32
E adevarat ca Cristos descurajeaza violenta, insa eu as zice, ca descurajeaza violenta prosteasca si gratuita care nu-i facut cu cap,si care nu duce la indreptarea pacatosului !
In ce priveste neprihanirea si aruncatul pietrei, eu as zice ca in privinta lui Cristos care a oferit omului un model perfect spre care sa tinda, tot asa ,tre sa fim de acord ca exista grade de neprihanire,si unii oameni sunt mai aproape de modelul cristic iar altii mult mai departe .
De ce nu ar putea un om drept,moral,atunci, sa ia biciul in mana asemenea lui Cristos,deci asemenea modelului sau ideal ?
eu nu cred ca Dumnezeu e de acord sa stam pasivi la relele semenilor nostri si sa-i lasam sa-si faca in mod obraznic de cap,sfidandu-ne,iar noi sa suportam cu stoicism toate nebuniile unora si ale satanei ,in fond !
Pe langa indemnul de a intoarce si celalalt obraz, Cristos ne-a oferit clar si un alt model de actiune( din pacate biserica nu a prea abordat acest aspect !)desigur, cu unica conditie,sa pastram masura ratiunii(adica a luminii, logosului divin ) in toate !
|
Frate iubite si cu inima curata , talcuieste cu atentie cele scrise si nu te lasa pierdut ca adevarul nu se afla din doua randuri .
SF. NICOLAE A DAT O PALMA, stiai asta frate ? Citeste si talcuieste contextul.
Ei bine, dragilor, Sfântul Ierarh Nicolae nu este deloc un personaj mitologic. El a fost, după cum vedeți, unul din vlădicii Bisericii noastre: a fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica. A trăit , lui Dumnezeu si învǎțǎturile Sale, ajungând sa păstoreasca sufletele creștinilor secolului 4, intr-o vreme tulburata pentru Biserica. Ieșitǎ de sub prigoana, Biserica creștinǎ s-a extins cu mare repeziciune, învǎțǎturile ei capǎtând uneori adăugiri si interpretări greșite, date tocmai de către creștinii zeloși, cum ar fi Arie, si care erau pricina de apriga ruptura intre credincioși si intre teologi. Văzând atâta tulburare intre supușii săi, împăratul Constantin cel Mare a poruncit ca învǎțatii si marii trăitori creștini sa se adune in așa-numitele sinoade, in care sa lămurească adevărata învǎțǎtura dumnezeiasca, așa cum a fost ea lăsata de Mântuitor, nu rǎstǎlmǎcita de oameni. La primul sinod, cel de la Niceea, din anul 325, învǎțǎtura greșitǎ a episcopului Arie a fost combătuta cu mult zel de către teologii rǎmași in litera Bibliei si a Tradiției, intre care si arhiepiscopul Nicolae. Atât de puternic a argumentat Nicolae si atât de incapatanat a fost Arie ( cara il jgnea pe DUMNEZEU atat de urat) încât, îngrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palma zdravăna, in plin sinod. Năucitul Arie n-a înțeles, însǎ, nimic, iar Biserica a fost nevoita sa se lepede de el si de invatatura lui, condamnata prin hotărâre sinodala.
OARE iubite frate cu inima curata ne putem noi compara cu Sf Nicolae sau Iisus Hristos.
Ascunse sunt caile Domnului!
Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea, pururea lauda Lui în gura mea.