Citat:
În prealabil postat de iustin10
Cand e adusa femeia prinsa in curvie,conform legii,putea fi omorata cu pietre.Era dezlegare la violenta cum s-ar zice. Domnul intareste aceasta lege ,dar pune o conditie "Cel dintre voi care se simte fara de pacat,sa arunce primul piatra !"
El nu zice,nu folosi piatra,ci pune o ordine doar:sa arunce primul cel fara pacat.Si iata cum nimeni din acuzatori nu se simte neprihanit,si nimeni nu ridica mana asupra femeii.
Acuzatorii se retrag rusinati unul cate unul.
Dar pilda nu s-a terminat inca .Iisus ramane singur cu femeea.Conform celor spuse de El,El era cel neprihanit,deci El putea sa arunce piatra.El avea acest drept.
Si totusi ce zice?
"Femee unde sunt acuzatori tai?
Au plecat Doamne.
Atunci nu te acuz nici Eu ,ii raspunde Domnul ,du-te si sa nu mai pacatuiesti !
"
Deci pentru iertarea celorlalti,chiar mustrati de constiinta lor ,nici Dumnezeu nu o osandeste pe vinovata.
Asa e si cu biciul.Cel ce e fara pacat sa ridice primul mana !
|
E adevarat ca Cristos descurajeaza violenta, insa eu as zice, ca descurajeaza violenta prosteasca si gratuita care nu-i facut cu cap,si care nu duce la indreptarea pacatosului !
In ce priveste neprihanirea si aruncatul pietrei, eu as zice ca in privinta lui Cristos care a oferit omului un model perfect spre care sa tinda, tot asa ,tre sa fim de acord ca exista grade de neprihanire,si unii oameni sunt mai aproape de modelul cristic iar altii mult mai departe .
De ce nu ar putea un om drept,moral,atunci, sa ia biciul in mana asemenea lui Cristos,deci asemenea modelului sau ideal ?
eu nu cred ca Dumnezeu e de acord sa stam pasivi la relele semenilor nostri si sa-i lasam sa-si faca in mod obraznic de cap,sfidandu-ne,iar noi sa suportam cu stoicism toate nebuniile unora si ale satanei ,in fond !
Pe langa indemnul de a intoarce si celalalt obraz, Cristos ne-a oferit clar si un alt model de actiune( din pacate biserica nu a prea abordat acest aspect !)desigur, cu unica conditie,sa pastram masura ratiunii(adica a luminii, logosului divin ) in toate !