Citat:
În prealabil postat de sophia
Vorbeam pe un alt fir despre harul pe care il primeste preotul la hirotonire si se spunea acolo ca el ramane in acel om si daca este pacatos, sau caterisit sau cum se mai cheama pedepsele la cler.
Pe de alta parte am vazut cazuri de preoti si alte persoane din cler care raman in profesie pana la moarte.
De aceea imi pun niste intrebari:
1. Preotul, diaconul, episcop, patriarh, alte persoane din biserica - nu ies la pensie? Nu au concediu?
Nu se pot retrage pe caz de boala?
Ma refer la Ortodoxie, pentru ca la alte confesiuni am inteles ca este si altfel.
2. Profesia lsi functia a cler este pentru toata viata?
Omul de rand iese la pensie si gata, se ocupa de altele, cu unele exceptii bineininteles.
Cum este la cler? Sunt obligati sa ramana prin harul pe care il primesc, sau asa vor/simt ei?
Daca aleg sa renunte la profesie, mai raman cu harul totusi?
3. Isi aleg ei urmasi si ii pregatesc?
4. Dupa moarte au statut deosebit, devin sfinti cumva invaluiti in harul lor, sau se duc la fel cu ceilalti mireni la Judecata de Apoi?
Nu reusesc sa-mi imaginez chestia asta cu harul primit definitiv.
E ca si cum ei sunt facuti automat si pentru totdeauna alt fel de oameni, au o imunitate (precum politicienii).
5. La fel pentru duhovnici - pot sa renunte, sau sa li se retraga acest har/drept, sau il au pana la moarte.
Au voie sa-si aleaga fii/fiicele duhovnicesti, respectiv sa renunte la ei?
|
1. Ba da, au dreptul la pensie, concediu (trebuie aprobat și sunt anumite condiții), se pot retrage.
2. Practicarea preoției nu are legătură cu harul. Aici există, din câte am înțeles, unele mici deosebiri față de catolicism. Noi credem că harul preoției este indelebil (nu poate fi șters). Taina Hirotoniei presupune, ca și cea a Botezului și Mirungerii (confirmării) imprimarea unui semn de neșters pe suflet: este "marca" sau "caracterul" cum e numit. Nimic și nimeni nu poate șterge acest semn, de aceea acestea sunt Tainele care se conferă o singură dată. Fiind o facultate a sufletului, această marcă rămâne chiar și după moarte, după cum se spune și la slujba hirotoniei ("Tu ești preot în veac"). Pentru motive deosebit de grave, preotul poate fi caterisit, adică redus la starea laicală și nu mai poate practica în mod licit ministerul preoției (decât spre pierirea sufletului său). Chiar și într-un asemenea caz, dacă apare o situație de urgență și un om este în pericol iminent de moarte și nici un alt preot nu este aproape, preotul redus la starea laicală are dreptul, datoria și facultatea să facă ceea ce preotul trebuie să facă, după care revine la starea laicală.
3. În principiu, nu preotul își alege urmașul, ci superiorul său. Cu aprobarea sa, un urmaș desemnat încă din timpul activității sale poate fi instruit să îi urmeze.
4. Toți oamenii trec prin Judecata individuală și prin Judecata de Apoi. Preoții nu fac excepție. Preoția nu este în nici un caz "pașaport spre Rai". Eventual dimpotrivă, căci lor mult li s-a dat și mult li se va cere. Nu numai că preoții sunt singurii oameni care, într-un fel, răspund și pentru păcatele altora, după cum a arătat pr GeorgeS, dar ei nu pot invoca scuza ignoranței. Un smintit sau un om care pur și simplu nu cunoaște, poate să comită, de exemplu, sacrilegiu cu Sf Împărtășanie: păcatul său va fi atenuat sau chiar înlăturat cu totul de ignoranță: pentru ei S-a rugat Isus spunând că "nu știu ce fac" când își băteau joc de Sfântul Său Trup pe cruce. Dar, dacă un preot comite exact același lucru, păcatul său e mult mai grav, fiindcă a știut Cine se află în Sfintele Daruri. Fiind mai aproape de Dumnezeu prin natura stării sale, preotul, atunci când cade, cade mai de sus și durerea e mai mare. Dante își imagina Infernul ca un loc în care nivelul cel mai de jos e ocupat de papii, episcopii și preoții care au căzut de la fața lui Dumnezeu. La urma urmei, noi suntem siguri doar în cazul unui singur om că a fost damnat, iar acesta a fost preot. Unul dintre cei 12: cel pe care Marele Preot care este Isus l-a numit "Fiul Pierzării".