View Single Post
Vechi 10.03.2010, 21:29:04
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Evident ca merge in ambele sensuri. Dar eu chiar am prieteni ortodocsi (mai multi decat atei) si rude care se declara tot ortodocsi. Nu stiu de cati atei esti inconjurat tu, dar in momentul in care imi bagi un text gen: "esti o minoritate, deci valea de pe forum", nu pot sa cred decat ca nu sunt multi.

Te rog sa imi explici ce intelegi prin "credinta sanatoasa", ca sa stiu exact despre ce vorbim.

Stiu ca e tentant, ortodox fiind, sa crezi ca ortodoxia si ortodocsii sunt un bloc uniform, care cred exact acelasi lucru despre religia lor. Ei bine, te anunt ca nu e asa. Dintre ortodocsii pe care ii cunosc eu, unii sunt teisti, altii deisti. O diferenta majora, dar ei se considera ortodocsi, si s-au declarat ca atare, deci fac parte din aia 87%.
Mai mult, ajunge sa citesti pe forumul asta, unde se presupune ca intra oameni interesati de problema, si ai sa vezi ca in multe cazuri, e greu sa gasesti un numitor comun. Da, recensamantul arata 87% ortodocsi (pune intrebarea care trebuie si vei obtine raspunsul dori), dar acesti ortodocsi nu reprezinta o masa atat de uniforma pe cat crezi tu.

Nu, faptul concret este ca suntem o tara majoritar ortodoxa, ceea ce nu inseamna in totalitate ortodoxa. In sec. 21 cetatenia nu se defineste confesional, ci trans-confesional, la fel cum se defineste si trans-etnic. Deci, te anunt ca Romania e o tara, locuita de cetateni romani si nu numai, de diverse religii si etnii. Ia uita-te pe buletin, scrie ceva de religie acolo?

Imi pare rau, dar nu sunt de acord.
Procentul pe care bisericile de diverse denominatii il primesc de la stat este bazat pe procentul din populatie care s-a declarat ca apartinand religiei respective. Daca asta e criteriul, legal si normal ar fi ca eu, ca ateu declarat, sa am optiunea de a directiona banii aia inspre altceva. Si nu, nu e deloc acelasi lucru cu banii pe care ii dai pe drumuri sa fantanile lui Oprescu, pentru ca criteriul pe care se bazeaza impartirea banilor e cu totul altul.

O spalare de imagine foarte eficienta a BOR ar putea veni daca BOR decide sa ofere credinciosilor ortodocsi posibilitatea platirii benevole a acestor bani, direct catre biserica, evitand intermedierea Statului. De exemplu, tu, ortodox, poti decide unde merg banii aia pe care acum Statul ii ia fara sa te intrebe si ii da BOR-ului.

Treaba asta nu se va intampla, si stii de ce? Pentru ca cel mai probabil, un numar mult sub aia 87% vor decide sa dea banii BOR, iar altii vor decide sa il dea altora (ONG-uri, salvarea copacilor, etc). Dar treaba asta ar avea un efect de turnesol pe care BOR nu il vrea, pentru ca 87% suna foarte bine, mai ales cand vrei sa iti impui punctul de vedere in fata politicienilor.

Din cate stiu eu, exista biserici in Romania care au refuzat finantarea Statului, si au un procent de adepti cu mult sub BOR. De admirat.
Am intalnit destui atei la viata mea nu-ti face griji in privinta asta. Nu ti-am spus valea de pe forum, ai dreptul la opinie, insa din cate vad faci o confuzie intre credinta si felul in care este respectata, pusa in practica credinta respectiva. Desigur ca multi isi spun drept credinciosi dar viata lor demonstreaza altceva prin faptele lor, insa asta este cu totul altceva. Atata timp cat au fost botezati tot ortodocsi sunt Se stie ca numai a crede in Dumnezeu nu este deajuns pt mantuire este nevoie si de traire. Tocmai de aceea multi credinciosi sunt, dar putin ajung sa se bucure de fericirea vesnica, dupa ce orologiul bate 12.

Tot asa pot sa-ti spun si eu ca am intalnit multi atei convinsi dar care aveau tendinte spre satanism ori asa ceva nu se poate, fiindca inseamna ca nu mai este vorba despre ateism ci despre altceva, orice ar fi. Ateii sunt chiar mai pestriti si intre ei exista atat de multe pareri contradictorii ca numai stii cum si de unde sa-i mai iei.

"Ia uita-te pe buletin, scrie ceva de religie acolo?"
In schimb este stema Romaniei reprezentata printr-o acvila cu o cruce ortodoxa in cioc.

"Imi pare rau, dar nu sunt de acord.
Procentul pe care bisericile de diverse denominatii il primesc de la stat este bazat pe procentul din populatie care s-a declarat ca apartinand religiei respective. Daca asta e criteriul, legal si normal ar fi ca eu, ca ateu declarat, sa am optiunea de a directiona banii aia inspre altceva. Si nu, nu e deloc acelasi lucru cu banii pe care ii dai pe drumuri sa fantanile lui Oprescu, pentru ca criteriul pe care se bazeaza impartirea banilor e cu totul altul."

Ei na, o fi cu totul altul dar si aia-s tot bani munciti pe care unii ii folosesc in alte scopuri decat cele care ar trebui. Pai daca o luam cate procente din banii perceputi prin impozite, se duc la biserici si cat se duc in alte locuri fara nici un rost sunt sigur ca procentul banilor luati cu jaupca pt ca unii sa-si "traga" vilane prin Bucuresti este mult mai mare.
Reply With Quote