Citat:
În prealabil postat de odin
Citat:
În prealabil postat de mihu
Citat:
În prealabil postat de odin
Si apoi, vorbeai in termeni foarte frumosi de literatura. Ea te poate mantui?
|
nu exista decit o singura literatura: biblia...
dar asta nu pot s-o spun colegilor de catedra sau inspectorului de romana ca m-ar lua in bascalie. ti-o spun tie, ca tu esti inteligent si intelegi despre ce-i vorba in propozitiune...
|
Imi pare rau, dar nu pot fi de acord cu tine... Nu vorbesc de scrierile Sf. Parinti, de indemnul Sf. Vasile de a citi, culegand lucrurile bune precum albinele culeg mierea din flori, ci la tot atatea opere literare care te pot marca intr-un sens pozitiv: Fratii Karamazov, Mizerabilii, de ce nu Faust, off, unde sa ma opresc... Si nu numai atat... ma refer chiar la scrieri ale lui Rousseau, la filozofia lui Nietzsche, la psihanaliza lui Freud sau Jung.
Filme precum `Ben Hur`, `Passion of Christ`, `The Mission`, `Parfum de femeie` etc etc
In muzica nici nu mai intru...
Toate astea NU ITI VOR ASIGURA MANTUIREA, insa reprezinta frumusetea unei vieti si a unei lumi pe care Dumnezeu a facut-o... Ma gandesc la Hristos la nunta din Cana... crezi ca el nu a zambit atunci? Crezi ca el nu s-a bucurat de dansul nuntasilor? Nu i-a placut buna dispozitie, desi toate la un loc nu conteaza pt. mantuire nici cat o ceapa degerata?
Nu vorbesc de Sf. Ap . Pavel, care a fost considerat `apostolul neamurilor` tocmai fiidnca avea o cultura uimitoare... cladita nu numai pe baza dragostei fata de Hristos
|
sigur ca ai dreptate, odine. sunt perfect de acord cu tine. eu insumi am ascultat enigma sau enya sau jean michel jarre, inca le mai ascult, am vazut citeva filme bune si chiar foarte bune (imi plac, in special, cele romanesti, pentru ca sunt mai pe sufletul meu), de carti nu mai zic. in acest ultim scop, consider, spre exemplu, ca romanele si poeziile si piesele de teatru si proza scurta a marilor nostri scriitori reprezinta cu cinste neamul romanesc, ba as putea spune ca surclaseaza opere importante ale literaturii universale, prin stil, prin tratarea tematicii, prin bogatia ideatica.
dar ce vroiam eu sa spun prin toata aceasta insiruire de afirmatii-citate-raspunsuri-si-iar-afirmatii e ca ARTA asa cum o intelege si cel mai simplu om e a oamenilor pentru oameni. cum credeai tu ca o sa-l nesocotesc eu pe Dostoievsky sau Tolstoi sau Goethe, tipi cu greutate ai lumii. numai ca daca ar veni intr-o buna zi un inger si mi-ar spune ca acestia ard acum in iad ptr. ca au facut nu stiu ce treburi nasoale nu m-ar mira.Hemingway arde acum in mod sigur acolo intrucit a incheiat socotelile cu lumea tragindu-si un glonte in cap, cu pusca lui de vinatoare.
doream doar sa precizez ca exista doua mari tipuri de arta: cea lumeasca (cu toate formele ei) si cea "religioasa" (portile spre absolut) pe care, din nefericire nici eu nu o imbratisez cit ar trebui.
insa:
1. ma indoiesc ca niste calugari la o minastire (pe linga treburile zilnice de ingrijire ale "casei" lor, pe linga rugaciunile din chilie si slujbele din biserica ar sta si s-ar delecta cu Rebreanu, Beethoven ori Salvador Dali. Ma indoiesc ca pina si preotii de la orase ar face lucrurile acestea. ele reprezinta forme ale umanitatii noastre care pier odata cu moartea noastra. Dincolo nu iei cu tine nimic din asa ceva. Ba mai mult, esti judecat pentru asa ceva.
sigur ca Dumnezeu nu interzice sa te cultivi... Cultura este insa o arma cu doua taisuri: cu cit afli mai multe, stii mai multe, esti mai bogat in ale culturii umane cu atit exista pericolul sa cazi in pacatul mindiriei. Uita-te, spre exemplu (poate e un exemplu insuficient dar imi asum riscul) la G. Pruteanu: tip cult, moral, serios, abil critic al oricarei forme de superficialitate. Prin ce pacatuieste el grav de tot, dar GRAV de tot: prin mindira de a se considera superior tuturor celor care nu-s ca el. se vede treaba asta pe chipul lui.