View Single Post
Vechi 04.03.2010, 12:34:56
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Stiu Fani, nu ma refeream la paranoia sau la conspiratii si matrix deloc, pana la urma cu realitatea fizica operam si co-existam, ba mai mult, e parte din Creatie. Pur si simplu am constatat, si repet, ma voi fi inselat, tot ce-i posibil, ca si cunoasterea de tip stiintific implica un grad de credinta, nu e deloc neutra din punctul asta de vedere, participam, credem si aderam la unele teorii, ori asa e o finete a sufletului care parca mai curand ar trebui sa fie directionata spre Dumnezeu, fara a face din stiinta si metodele sale idoli sau inlocuitori.

Pentru ca daca e sa fim sinceri, traim o "schizofrenie", in sensul de rupere, sfasiere a gandirii, mai ales cand, credinciosi fiind, avem de lucrat cu stiinta. Eu recunosc ca habar nu am, deocamdata, cum sa impac credinta cu profesia mea. La lucru dau cezarului ce-i al cezarului, si sa iti dau un exemplu: din perspectiva crestina, depresia e o boala a sufletului, poate ajunge chiar la intensitate de pacat (prin deznadejde), e ceva ce trebuie reparat cu delicatete duhovniceasca. Ce facem noi? Dam antidepresive.

Intr-un fel, una credem si alta facem, suntem cu fundul in doua luntri, avem un soi de dubla-contabilitate, ca unii psihotici: ne facem treaba asa cum o cere lumea seculara in care traim, dar in sinea noastra suntem convinsi de cu totul altceva, si nu avem curajul sa nu ducem nici una din lucrarile astea pana la capat (o rupere ori cu mistica, ori cu stiinta, acolo unde acestea doua nu decurg natural una din alta).
Sigur, nu este usor sa fii cretsin. Trebuie sa ai mintea mereu treaza, pentru a discerne ceea ce este de zis si facut in tot felul de situatie. Trebuie sa iti dezvolti liberattea crestina, adfica sa nu cauti mereu raspunsuri de-a gata, ci sa actionezi referindu-te la persoana.
De exemplu pentru antidepresive, eu nu cred ca contrazic neaparat conceptia spirituala despre bolile psihice. Ele au si o componenta fizica, si daca putem sa linistim pe cineva macar in parte de ce sa nu o facem (esti doctor?). Bineinteles ca cel atins de depresie poate urma si un tratament psihologic, si spiritual, pe langa medicamente.

Nu stiu daca este de fapt topicul potrivit pentru asta, sa nu dam apa la moara celor care se indoiesc de cele mai elementare lucruri care totusi au valoare de realitate materiala empirica.