Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
Cred ca n-ai inteles tu ce am vrut eu sa zic. Am citit pe site-ul vostru ( www.MitropoliaSlatioara.ro) cum BOSV a aplicat iconomia si a primit hirotonirea "schismaticului" Galaction Cordun, dand ca exemplu sinodul de la Cartagina care a aplicat iconomia si a primit astfel hirotonia donatistilor.
Ceea ce tu nu intelegi este diferenta dintre cele 2 situatii. Eu cred ca la Cartagina, EPISCOPII au fost cei care au aplicat iconomia, pentru ca asa cred ca se face, acrivia si iconomia o aplica niste episcopi, adica capii Bisericii. EPISCOPII au fost cei care au primit pe alti episcopi si clerici, pentru ca ei sunt capii Bisericii pe Pamant, si ei administreaza Tainele Bisericii.
Insa in BOSV nu exista nici un episcop la vremea respectiva, deci nu avea cine sa aplice acea iconomie. Intelegi ce vreau sa zic?
Nu stiu daca e posibil ca un preot sa aplice iconomia si sa primeasca un episcop. S-a mai intamplat vreodata asa ceva?
De exemplu, pot eu ca simplu mirean sa imi fac Biserica proprie sa aplic iconomia si sa primesc un episcop eretic si astfel sa ajung Biserica Ortodoxa? Ma indoiesc. Oare daca as fi preot si nu mirean as putea?
|
Datorita marturisirii sale, IPS Galaction a fost primit inapoi in Biserica, de insusi Hristos, El fiind Capul Bisericii sale! Dar observ ca tu vezi episcopii dintr-o perspectiva romano-catolica!
Canonic vorbind, IPS Galaction a recapatat Harul prin intoarcerea la Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica, el fiind primit in chip nevazut in Trupul Bisericii de insusi Mantuitorul cum am mai zis!