Citat:
În prealabil postat de Remus
e una din marile mele dileme [...]
Dar Prostia Agresiva , caci despre asta vorbim , prostia aia care incearca cu disperare sa se impuna , sa iasa in fatza ,prostia aia FUDULA!, prostia aia periculoasa caci "articuleaza" nu e prostia unui analfabet , e prostia aia aparent elevata,amestecata cu silogisme ciuntite demagogice populiste si sofisme dintre cele mai infantile, e prostia aia diletanta , uneori semidocta..nu , nu sunt sinonime (just in case!)
si diletantul si semidoctul sunt amatori doar ca cel din urma ARE PRETENTZII DE ERUDITIE!!!
astia sunt periculosi caci poate sa sminteasca prin prostia , rautatea si viclenia lor , suflete nevinovate care isi doresc sincer sa afle CALEA si ADEVARUL!
Eu ma refer in general , in viatza de zi cu zi, dar bineinteles ca ideea mi-a spart arcada abia dupa ce am intrat pe acest forum; Oare administratorii lasa chiar asa orice dobitoc sa-si expuna stupizeniile si ereziile? cat bine fac si cat rau? bine fac la capitolul democratie , rau fac la restul oamenilor cumsecade care sunt aproape 90% ... dar 10 % .... sunt "criminali in serie!" methaphorical speaking...
Intrebarea e PANA UNDE MERGE TOLERANTZA ??? ... fatza de ipochimenele astea viclene?
Credeti ca ar trebui sa-i suportam in continuare , chiar asa prost crescuti,violentzi ???(am vazut cum vorbesc cu fetele... eu unu i-as calca in picioare LA PROPRIU)
SI UNDE INCEPE LUPTA CU EREZIA ???
|
Cred ca aici ar mai trebui sa intervina si puterea de discernamant a fiecaruia, si, pe cat (sau/si
daca) posibil, sa le atragem atentia ca gresesc etc. Nu ne-ar prea ramane altceva de facut decat sa evitam astfel de persoane, daca nu vor cu nici un chip sa inteleaga ca gresesc si isi tot sustzin in continuare 'sus si tare' punctele lor de vedere gresite etc. Si sa ne rugam la Bunul Dumnezeu pt. luminarea mitzilor lor, sa-si dea seama ca gresesc si sa se schimbe, sa vina pe calea cea buna - sa gaseasca si ele calea cea buna si credintza cea adevarata, in viatza. Dupa cum spunea si Par. Arhim. Ilie Cleopa: 'Rabdare, rabdare, rabdare...'
Deasemenea, mai cred ca, in astfel de cazuri, pana la urma, poate ca cel mai bun 'medicament', 'tratament', ar fi tot... ignorantza! lol - adica daca nu le-am acorda nici o atentzie si i-am ignora complet (gasindu-ne alte preocupari, ca de pilda, rugaciunea, mutatul de langa ei, din proximitatea lor, daca e posibil s.a.) atunci poate ca s-ar simtzi prost si li s-ar mai 'taia' din 'elanul' pe care-l au in etalarea/afisarea prostiei, si eventual, ar incepe sa se mai 'trezeasca' nitzel (mai mult, sa speram).
PS: Am putea incepe, eventual, prin a le recomanda/sugera, prieteneste, discret, cu tact si diplomatizie, unele carti de citit (o mica 'bibliografie selectiva'), care i-ar mai putea lumina si 'zidi' sufleteste, duhovniceste etc (de ex. 'Vietile Sfintilor', 'Filocalia', 'Patericul', 'Ne vorbeste Par. Ilie Cleopa', carti scrise de parinti precum Dumitru Staniloaie, Arsenie Boca ('Cuvinte vii' & 'Cararea Imparatiei' etc), Rafail Noica, Seraphim Rose ('Ortodoxia si religia viitorului' & 'Viata sufletului dupa moarte' & 'Nihilismul - o filozofie luciferica' s.a.), Kallistos Ware ('The Orthodox Way'), Nicolae Steinhardt ('Jurnalul Fericirii' & 'Daruind vei dobandi'), sau mai nou, Savatie Bastovoi (de ex. romanul 'Nebunul' etc), sau Calistrat Chifan ('Mangaiere si mustrare' etc); dar si de alti mari Sfinti teologi precum omiliile scrise de Sf. Ioan-Gura-de-Aur (Hrisostom), Sf. Vasile Cel Mare, Grigorie Teologul s.a.)