View Single Post
Vechi 02.03.2010, 18:35:36
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Eu am spus ce cred eu, nici nu cred ca este un raspuns standard, oricum.

Mi se pare gresit sa dai de pomana mancare de frupt, chiar si cuiva care nu (stii daca) tine post. La fel mi se pare pacat si sa arunci mancare. Si din nou, postul nu consta in mancare (numai).

In experienta mea, daca incepi sa debitezi unor oameni necunoscatori intre ale ortodoxiei, sau chiar a crestinismului in general, despre ce post aspru tii, si cum refuzi politicos sa gusti din mancarea lor, in general raman cu impresia ca noi suntem din astia ciudati care avem tot felul de reguli ciudate, si in general, nu devine mai nimeni mai interesat de ortodoxie ca urmare a explicatiei tale, cat ar fi de cu diplomatie si tact, despre post. Dar in fine, asta e experienta mea, o fi altfel la altii.

Citat:
ba are si postul o F. mare importantza, altfel nu ar mai fi fost lasat, si atatia Sfinti nu ar mai fi vorbit atata despre el. Postul si cele mentzionate aici se completeaza reciproc si ar trebui sa faca parte din stilul de viata crestin. Dar in zilele noastre, majoritatea suntem crestini mai mult cu numele, fie ca recunoastem asta sau nu...
Sigur ca psotul are o importanta foarte mare. Numai ca pentru mantuirea ta, nu pentru marturisirea lui Hristos in public care este de datoria noastra a crestinilor, dar care se face altfel totusi, dupa cum spuneam. Nu stiu daca ma fac inteleasa.

Citat:
De pilda, sunt unele pers. vegetariene care nu doar ca nu tzin cont de atatea 'politetzuri' (inutile, cel mai adesea), dar care te-ar refuza clar si raspicat (ba unele chiar si cu repulsie, reprosandu-ti ca mananci cadavre si ca ai obiceuri dezgustatoare etc - lol), daca, spre ex., le-ai oferi mancaruri cu si din carne!...
Da, si ti se pare constructiv ce fac aceste persoane? Vezi mai multi oameni din jurul lor ca devin vegetarieni? Nu.

Citat:
De ex. am vazut cu proprii-mi ochi, odata, cum un parinte F. imbunatatzit, varstnic si cu mare har, a refuzat politicos si cu amabilitate, dar ferm, o pers. care ii oferise, cu insistentza, niste branza buna, intr-o duminica dintr-un post. Si erau ambii de religie crestin-ortodoxa! Ori, personal, consider exemplul acelui parinte, mai mult decat 'graitor de la sine'!...
Nu stiu ce fel de poveste este asta, dar eu sa am, de exemplu, un preot invitat la masa in post, nici nu mi-ar trece prin ca sa ii servesc mancare de frupt. Si apoi preot e un lucru, mirean altfel. Sa fi luat acel preot branza ar fi creat mult mai multa sminteala celor din jur.

Citat:
Flyaway, poti sa spui si ca nu-ti este foame, sau ca nu vrei sa te ingrasi, ori ca ai mancat deja sau ca esti la o 'dieta speciala' (si nu ar fi o minciuna in asta, fiindca postul poate fi numit si 'dieta speciala' etc, de ce nu?!) - 'on a special diet, vegan or vegetarian, no animal products (meat, eggs & dairy free diet etc) or anything made with such, for a while' s.a. La urma urmei, de tine depinde totul, de cum te 'descurci' sa 'manuiesti' situatia; te orientezi tu...
Adica postesti, si incerci sa elimini orice ispita alimentara, si mananci carnati de soia, dar de mintit e ok, chiar daca e post. Care-i logica? Cred ca mult mai cinstit e sa mananci ce ti se pune in fata fara mofturi, si nu sa o dai pe tot felul de diete si eufemisme. Sau sa fii cinstit si sa spui de ce nu poti manca carne si lapte, cu mentiunea ca nu stiu unde ajungi cu postul afisat in frunte.
Reply With Quote