Citat:
În prealabil postat de felicitas
Andrei, acuma pe bune tu chiar crezi ceea ce scrii? Sau mai bine zis chiar practici faza cu abstinenta in casatorie? Scuza-ma, nu vreau sa fiu indiscreta sau impertinenta dar da-mi voie sa nu te cred, daca erai fata sau calugar te credeam fara probleme. Au mai fost si altii ca tine care se tineau asa batosi si au cazut de nu s-au vazut. Lasa-o si tu mai moale, ca adevarul e undeva la mijloc, iar daca esti si tanar si sanatos, chiar nu te cred, stii tu ca si pacatul desfranarii cu gandul e pe treapta a doua a gravitatii, imediat dupa cel cu fapta, iar imaginatia la baieti in privinta acestui pacat e si mai bogata decat la fete asa ca..... Oricum iti doresc un post frumos si fara ''ispite''
|
Da Felicitas, chiar cred ce scriu. De practicat abstinenta, o practic, dar nu in casatorie, ca nu sunt casatorit. (o practic pt ca nu vreau sa pacatuiesc, si de frica iadului). Si chiar daca as fi casatorit, as practica abstinenta, atunci cand trebuie. Eu cred ca tine de vointa duhovniceasca a fiecaruia. Sa stii ca nu ma supar, ca ai zis ca daca eram fata sau calugar, ma credeai, insa asta suna a prejudecata. Chiar iti vine greu sa crezi ca sunt si baieti, care chiar vor o viata cu adevarat ortodoxa? Vezi si tu ca e plina lumea de fete, care nu au nicio treaba cu trairea ortodoxa. A fost o perioada cand cautam o fata ortodoxa traitoare, si nu gaseam. Dar nu am ajuns sa spun: "daca erai baiat sau maicuta te credeam". Asta nu inseamna ca daca eu nu am gasit o fata care sa-si doreasca o viata ortodoxa, gata, au murit fetele credincioase. (nu o lua ad literam; o fata care traieste ortodoxia atat cat poate ea, si care se straduieste sa duca o viata ortodoxa autentica). In privinta baietilor batosi, care au cazut, asa este, ai dreptate, sunt si baieti, care se prefac, si altii care au vrut dar au cazut (o cauza deasa pt care omul cade in pacat, desi foarte putini oameni isi dau seama de ea, este increderea in propriile puteri, care vine din mandrie, patima de care eu sufar din plin). Numai cu ajutorul lui Dumnezeu, ne putem pazi sa nu cadem in pacate, si bineinteles si cu contributia noastra. Parintele Amfilohie Branza a spus un lucru foarte frumos: "Omul cu vointa, Dumnezeu cu putinta". Asadar, noi trebuie doar sa vrem sa nu facem pacatul, sa ne dorim asta din tot sufletul, si Dumnezeu ne va ajuta. Deci contributia noastra in asta consta, in a vrea sa nu faci raul si in a vrea sa faci binele.
In ceea ce priveste tineretea, ai dreptate. Preponderent la tineri, exista patima desfranarii, cauzele fiind foarte multe. Dar asta nu inseamna ca daca esti tanar, nu poti invinge aceasta patima. Asta e iar o prejudecata. Eu nu cred ca numai fetele si calugarii, pot face fata acestei ispite. Oricine poate, numai sa aiba vointa duhovniceasca. Sa stii ca sunt cazuri cand pofta aceasta a desfranarii le "aprinde" cu mult mai mult pe fete decat pe baieti. (in general ai dreptate, baietii sunt mai "aprinsi", dar sunt si fete, destule si ele).
In privinta gandurilor, ce sa spun, decat la fel. Tot vointa duhovniceasca e cea care poate invinge gandurile patimase: "nu le accept, nu vreau sa le accept". Eu, in fiecare zi, am astfel de ganduri, recunosc asta, si lupta cu ele este titanica, foarte grea, de multe ori epuizanta. Dar discutand cu duhovnicul (lucru foarte important), el te invata cum sa le faci fata, cum sa lupti cu ele, cum sa le ignori. Dar am observat ca din lupta cu ele, castigi experienta duhovniceasca, si dupa o perioada de timp mai indelungata de lupta, le invingi mai usor. (asta e si o rasplata de la Dumnezeu, pt efortul de a nu te lasa coplesit, amagit si tarat de ele in pacat, pt ca asa cum spuneai tu, numai sa te invoiesti cu ele, si ai pacatuit). Parerea mea e daca ai frica de Dumnezeu, aceasta frica iti da o vointa duhovniceasca care sa stii, ca poate invinge ORICE PATIMA. Post binecuvantat si tie! Nu stiu daca e de folos, ca postul sa fie fara ispite. Eu stiu ca "nimeni neispitit nu va intra in imparatia lui Dumnezeu" si "ridica Doamne ispita, si nu se va mantui nimeni". Doamne ajuta!