Dar am întâlnit un călugăr tânăr care venise de la o mănăstire și ședea la o măsuță pe drum, și eu m-am dus să-l întreb una alta, și acela avea pe Hristos în El că apoi am constatat că cu Hristos am stat de vorbă, care mi-a dat răspunsuri adevărate, mântuitoare și smerit era, tăricel dar mi-a răspuns mai mult decât perfect, așa le-am descoperit peste timp răspunsurile lui, și era așa un călugăraș oarecare trimis de stareț la oraș, dar avea duh în el, prin voință a yis că se mântuiesc ei, și m-a mântuit și pe mine prin vorbele lui căci știa necazul meu, greșala mea, rătăcirea și doar peste timp am realizat că așa era, știa Domnul, de aceea ce mi-a răspuns a fost mai mult decât perfectul aplicat la situația și viața mea, dar n-am vorbit de mine ci îl întrebasem despre mântuire câte ceva, despre cum se mântuie ei, iar răspunsurile lui erau defapt mântuire pentru mine și ai mei; și altădată am mai văzut pe Harul smereniei și rugăciunii, și lacrimilor din dragoste într-o monahie ce părea că se roagă în genunchi deși umbla pe stradă, era ceva ce nu s-a mai pomenit, nu pot exprima în cuvinte; iar la un călugăr obosit ce dormea parcă vedem cum Domnul este cu el chiar dacă dormea așa undeva pe stradă, într-o poziție ciudată, pe o masă-tejghea, cu trupul pe masă deși stătea pe picioare cumva... Și acela avea har... dar și câți călugări mândrii am văzut cărora li se părea că au har și defapt era duhul mândriei ori îngâmfării, de asta nu mai spun... pe stradă, pe unde m-am ciocnit de ei. Deci Dumnezeu este printre noi, dar unele erau acu mai bine de 15 sau 20 de ani... iar în ultima vreme n-am mai văzut decât un singur călugăr smerit care de spaima mea s-a ținut de inimă, și un altul luminos,... și acela ce s-a ținut de inimă simțea ceva, avea simțire. Și am văzut și o monahie bătrână cu duhul răbdării în ea și al prezenței de spirit ca să nu păcătuiască lui Hristos, ceva fulgerător cum a lucrat Duhul smereniei împreună cu ea în fracțiuni de secundă și răbdarea la fel, căci un prieten de-al meu văzîndu-mă îi blocase calea sî dea mâna cu mine, se plasase înaintea ei, iar ea era bătrână și bolnavă și a trebuit să-l ocolească iar eu m-am uitat la ea și am văzut miracolul... smereniei. Iată v-am spus despre astea, dar nu e frumos să pârâți... așa ca mine...

, cred că m-a luat valul amintirilor și al slavei de la oameni... de am spus despre câte am văzut pe străzi, scuze, căci spune părintele Cleopa ceva de genul: nu spune, nu povesti, cele ale Tale, câte ai văzut ori ți s-au întâmplat... deci scuze că iar m-am abătut de la subiect ca să povestesc ale mele... dar dacă asta mi s-a dat să văd. Eu am văzut și iată v-am povestit să nu credeți că inventez. Oricum mai și inventez olecuță ca la orice poveste pentru că mi se mai învălmășesc cuvintele sau amintirile și uitând ce vreau să zic sau cum a fost... umblă mintea proastă să dreagă ca să iasă după interesele ei.
vai de rugăciunea visătorului, ce mereu se visează pe sine, căci mere spre trufie... nasol.