Subiect: Oastea Domnului
View Single Post
  #26  
Vechi 21.02.2010, 18:43:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de amarius Vezi mesajul
BOR-ul de atunci ajunsese la o ura grea si hainele preotesti au fost smulse efectiv de pe trupul mort doar dupa aceea a dat voie ca Trifa sa fie îngropat.
Deci cum a murit, preot ori nu?
Pentru mine, ca și catolic, cazul e foarte limpede: pr Trifa a murit preot. Odată cu harul hirotoniei, cel care se preoțește primește o marcă de neșters, care rămâne "imprimată" pe suflet chiar și după moartea lui. După cum și spune Sf slujbă de hirotonire: "Tu ești preot în veac". Nici nu există o caterisire sacramentală, exact din aceleași motive pentru care nu există divorț. Ca act administrativ, adică de reducere la starea laicală cu interzicerea (sub pedeapsa anatemei sau excomunicării) a oficierii Sfintelor Taine, desigur că se poate, dar cel sancționat astfel rămâne preot și ca preot merge în fața lui Dumnezeu. Chiar și dacă ar fi excomunicat, preotul are dreptul, datoria și facultatea ca, într-un caz de extremă urgență, să spovedească și să împărtășească, pentru a oferi o șansă în plus sufletelor în pericol. Dar, nici chiar ca act adminsitrativ caterisirea nu poate fi impusă DUPĂ moartea unui preot. Ce anume îi mai interzici să facă ? E absurd.

Citat:
La adunarile Oastei Domnului sunt 4 lucruri importante cu care biserica Ortodoxa nu este de acord si nici nu cred ca va fi de acord vreodata din pacate.
1. Cuvantarea libera, adica predica cu chemarea la pocainta.
2. Declamarea de poezii spirituale.
3. Intonarea cantarilor religioase cu acompaniament instrumental.
4. Rugaciunea libera, spontana.
Hm ! Chiar nu e de acord ? Ia să le luăm pe rând.
1. Nu am auzit ca Biserica Ortodoxă să interzică a se cuvânta liber și cu atât mai puțin să interzică pocăința, care este mereu încurajată, cu precădere în perioada de post în care suntem. Ceea ce BOR interzice, și bine face, este ca laicii să predice în biserică la slujbă. Acesta este un lucru pe care nici chiar oricare preot nu îl poate face, ci numai protosul, adică cel care conduce slujba și e cel puțin presbiter. E normal, gândiți sacramental-liturgic: nu un om vorbește, ci preotul înveșmântat în hainele împărătești, adică Isus vorbește despre Evanghelia (Vestea) Sa.
Asta, însă, nu înseamnă că în casele în care se adună, frații nu ar putea lua cuvântul. Ori chiar și în biserică, în afara predicii.

2. Sincer, nu am auzit ca BOR să nu fie de acord cu poeziile spirituale. Mari poeți, începând cu ortodoxul Mihai Eminescu, au scris poezii spirituale. Și mulți preoți au scris poezii spirituale, cum să fi făcut asta dacă era interzis ?

3. Jumătate din oricare slujbă e alcătuită din cântece religioase. Acompaniamentul instrumental este, e drept, interzis în ritul bizantin (în cel latin este restricționat la orgă și excepțional la flaut). Dar este o interdicție rituală, adică nu e același grad de interdicție cum e la nivel dogmatic. Dacă eu cânt la vioară în biserică primesc o sancțiune, eventual o urecheală, pe cand dacă mă urc în amvon și spun să Dumnezeu a avut doi fii: pe Isus și pe Baal, mă aștept să primesc o penitență de mai mulți ani, timp în care sunt oprit de la comuniune.
Pe urmă, acompaniamentul instrumental este interzis ÎN LĂCAȘUL bisericii, asta nu înseamnă că acasă la mine nu pot să cânt din harpă și să Îl laud pe Domnul, exact așa cum făceau cei din vremea lui David. De ce să credem că BOR interzice mai mult decât interzice ?

4. Nici rugăciunea liberă nu este formal interzisă. E adevărat, Biserica poate da anumite reguli îndrumătoare despre cum să ne rugăm în mod privat sau când ne întâlnim mai mulți. Dar nu interzice o anumită formă a rugăciunii. Eu practic adeseori rugăciunea în formulare liberă, mai ales la rugăciunea de dimineață, când îmi încep serviciul. De obicei folosesc o rugăciune în formă fixă, pentru "disciplinarea" minții, apoi Îl rog pe regele meu în formă liberă și Îl rog așa cum un copil și-ar ruga tatăl: vorbesc cu El, pur și simplu.

Deci, frate ostaș, părerea mea e că, de fapt problema e în altă parte și nu la nivelul Bisericii ca instituție. Nu cumva, prin fervoarea voastră, tulburați somnul dulce al multor preoți ? Nu cumva îi faceți să se gândească că ar fi de datoria lor să vină acolo unde, în chiar parohia lor, creștini ortodocși se adună în numele lui Cristos ? Dacă asta e la concurență cu meciul Dinamo București - Bășica Vâltoreni, nu cumva prind ranchiună că trebuie să se dea jos din șezlongurile din fața televizorului, să-și lepede pijamaua și să-și pună reverenda ? Dacă e așa, lăsați-i în plata Domnului pe acești nevrednici slujitori, dar nu faceți vină Bisericii. Nu uitați că, acum aproape 2000 de ani, din fervoare un copil de 12 ani a fugit de acasă și, după multă trudă, ai lui l-au găsit în Templu. A protestat el zicând că "este întru ale tatălui Său", dar și-a ascultat părinții și s-a întors acasă. Fervoarea este bună foarte, dar nu când duce la răscoală. Nu-mi dau seama dacă ați plecat sau nu ați plecat, dar în orice caz întoarceți-vă ori rămâneți acasă la voi, în Biserica Ortodoxă, unde sunt atâtea de făcut !

Slăvit să fie Domnul !

Last edited by Mihnea Dragomir; 21.02.2010 at 18:48:24.
Reply With Quote