View Single Post
Vechi 19.02.2010, 02:35:26
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Hai sa incerc sa ma exprim mai bine. E vorba despre parohiile ROCOR pe stil nou si de Sfantul Ioan Maximovici care a lasat BO Franceza sa foloseasca calendarul nou atunci cand a ajutat la reinfiintarea ei.

Deci:

1.a. ROCOR a avut timp de zeci de ani parohii pe stil nou, si cel putin un episcop pe stil nou (Teofil Ionescu).

1.b. Ma intreb: Ar fi acceptat oare sinodul ROCOR parohii de monofiziti sau episcopi monofiziti? Ar fi acceptat oare ROCOR parohii sau episcopi care cred in filioque, sau in hiliasm, sau in alta erezie? Cred ca nu. De aici mi se pare clar ca sinodul ROCOR nu considera calendarul nou a fi o erezie asa cum e filioque, monofizitismul, hiliasmul, sau altele.

2.a. Sfantul Ioan Maximovici a slujit cu un episcop pe stil nou, si a lasat BO Franceza pe care o reintemeia sa foloseasca calendarul nou.

2.b. Ma intreb: Ar fi slujit oare Sf. Ioan Maximovici impreuna cu un monofizit sau alt eretic? Ar mai fi binecuvantat oare BO Franceza daca aceasta ar fi marturist deschis filioque, sau monofizitism-ul, sau apocatastaza, sau alta erezie? Cred ca nu. De aici mi se pare clar ca Sf. Ioan Maximovici nu considera calendarul nou a fi o erezie asa cum e filioque, monofizitismul, hiliasmul, sau altele.

Poate ar fi cazul sa inveti si tu ceva de la exemplele de mai sus.
La mare parte din ce spui aici ti-am raspuns mai sus.

Eu nu stiu cum ar fi procedat Sf. Ioan, dar sint sigur de un lucru, ca in Biserica de pe Pamint oamenii sint supusi greselii, ceea ce este valabil si pentru sfinti cit au stat printre noi. De asemenea, este gresit sa judecam lucrurile din trecut in contextul de astazi cind pozitiile sint foarte conturate si, din pacate, mai diferentiate ca niciodata. Introducerea calendarului si promovarea tot mai pronuntata a ecumenismului au produs schisma in Biserica si multa tulburare si a fost nevoie de multi ani ca sa se inteleaga clar ca n-a fost vorba doar de o ratacire si ca sensul este ireversibil. Cei care au tinut cu tarie de invatatura ortodoxa s-au separat de eretici de la bun inceput, pentru altii care au plecat urechea la propaganda ecumenista si s-au lasat furati de vremuri drumul a fost mai lung si cu sincope. Important insa de observat este ca Biserica marturisitoare numai a adevarului a ramas, implinindu-se astfel iarasi promisiunea lui Dumnezeu.
Reply With Quote