Citat:
În prealabil postat de BogdanF2
BOR se afla numai sub INTERPRETAREA ta a celor 2 anateme, e o MARE diferenta.
In afara de asta, cea din 1983 a fost data de sinodul unei singure biserici, iar ceva de insemnatatea asta ar trebui sa fie hotarat de un sinod ecumenic sau pan-ortodox, ca asa cer canoanele Ortodoxe sa se stabileasca lucrurile de insemnatate mare.
Iar in BOR nu se practica un ecumensim de care spui tu, eu care sunt in BOR si sunt anti-ecumenist cred ca stiu asta mai bine decat tine, care nici macar nu traiesti in Romania. Crede-ma ca urmaresc toate stirile de genul asta.
Iar cea din 1583 nu se refera clar la forma de calendar adoptat de BOR, ci la calendarul gregorian in totalitatea lui. Maxim maximorum am putea spune ca s-ar putea aplica jumatate de anatema, cu toate ca eu cred ca Pascalia cantareste mai mult decat restul.
|
Poftim, din nou, textul anatemei de la 1583:
“Oricare ar fi acela care nu urmeaza practicile Bisericii asa cum cele sapte sfinte consilii ecumenice au hotarit, si Sfintele Pasti, si sinaxarul cu care au procedat bine in a-l face lege pe care sa o urmam, si care doreste sa urmeze pascalia nou inventata si sinaxarul cel nou al astronomilor ateisti ai Papei, si care se opune celor stabilite si vrea sa inlature si sa distruga invataturile si traditiile Bisericii care ne-au fost lasate de parintii nostri, sa se afuriseasca si sa fie scos din Biserica lui Cristos si din adunarea celor drept-credinciosi.”
si Hotarirea sinodului BOR de la 1903:
[/i]”Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.”[/i]
In afara de acestea exista si alte decizii pan-ortodoxe si locale (mai toate Bisericile Ortodoxe) care intaresc rezolutia sinodului de la 1583. Ca tie nu-ti convine si te pune in situatii dificile inteleg, dar nu cred ca-i de-ajuns ca anatema sa nu lucreze in toata puterea ei.
Iar faptul ca anatema impotriva ecumenismului nu a fost data de un sinod ecumenic nu are nici un fel de relevanta. Dupa cum ti-am mai spus, si Biserica Alexandriei i-a anatemizat pe Arieni si a facut-o inaintea sinodului ecumenic de la Nicaea. Dar daca crezi ca nu-i destul, atunci fii linistit, anatema a fost reconfirmata la 1993 si cam de toate sinoadele traditionaliste de atunci si pina astazi.
Nu-i nevoie sa traiesti in Romania ca sa vezi si sa intelegi ce se petrece (ca sa nu mai spun ca mi se intimpla si mie sa mai trec din cind in cind pe-acolo). Am cunoscut la prima mina situatia din Patriarhia Ecumenica si din cea a Antiohiei. BOR este una dintre cele mai ecumeniste Biserici, cot la cot cu cele pe care le-am pomenit mai inainte. Ca tu esti anti-ecumenist pot sa cred, dar asta nu te face in nici un caz ortodox, poate doar pe jumatate, pentru ca, totusi, marturisesti parte din ortodoxie:
“Nici nu este ortodox desavârsit, ci pe jumatate, cel care crede ca are dreapta credinta, dar nu se alatura dumnezeiestilor Canoane." (Sf. Teodor Studitul),
caz in care nu stiu prin ce te faci tu mai altfel decit romano – catolicii si protestantii care sint si ei ortodocsi in multe.