tropare dupa catisma 5, gl. 5
In multe chipuri, Fecioara, pe Hristos L-am amarat, cu gandurile, cu cuvintele si cu faptele si ma tem de infricosata Lui judecata, ci, apucand inainte, izbaveste-ma de cele cumplite cu rugaciunile tale, Nascatoare de Dumnezeu.
Miluieste-ma pe mine, Stapane, cel care mult am gresit, si mantuieste-ma cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut, ca sa proslavesc minunile Tale cele multe si nemasurata Ta mila.
Stralucind cu slava dumnezeiasca, ceea ce esti Maica Celui ce Te-a preaslavit, tu singura roaga-L pe Cel singur preaslavit, ca sa dobandim slava cea de sus.
Rugaciune
O, Preasfanta Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, prea binecuvantata Maica a lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru, bucuria celor necajiti, nadejdea celor fara de nadejde si ajutatoarea celor neajutorati! Tu cunosti toti pasii mei cei pacatosi de care vreau eu sa ma curat. Cu inima indurerata alerg catre tine si ma rog cu lacrimi: cauta la neputintele mele si nu ma lasa sa pier in pacatele mele! Tu cunosti goliciunea sufletului meu. Ajuta-ma sa ma imbrac cu vesmintele iubitului tau Fiu! Tu cunosti ca sunt sarac: grabeste-te a-mi deschide vistieria darurilor celor pline de har, ca sa pazesc fagaduintele date de mine la Sfantul Botez. Tu cunosti pe vrajmasii mei trupesti si sufletesti: izbaveste-ma de acestia! Tu cunosti, preabuna mea aparatoare, vremea iesirii sufletului meu din ticalosul meu trup. Te rog sa stai atunci cu si mai multa milostivire pentru ca intru sfanta ta stare de față, sufletul meu sa iasă linistit si plin de bucurie, ca sa nu navaleasca asupra lui duhurile rautatii de sub cer ci, acoperit cu acoperamantul tau cel neapropiat pentru aceste duhuri, sufletul meu sa se intoarca fara vatamare la inceputul si izvorul sau!
O, Maica iubitoare de fii! arata-mi iubirea ta de mama iubitoare si mie, celui ce sunt strain, orfan si sarac, caci cu adevarat tu esti Maica milostivirii si a indurarii. Nu inceta a ma acoperi. Mijloceste neincetat pentru mine, pana cand ma vei aduce in camarile cesresti ale dumnezeiescului tau Fiu, caruia I se cuvine cinstea, slava si inchinaciunea, dimpreuna cu Tatal si cu Preasfantul Duh! in vecii vecilor. amin.