View Single Post
Vechi 16.02.2010, 12:31:20
sorekonom
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Nu vezi ca faci exact greseala de care ma acuzi pe mine, īti imaginezi diverse lucruri despre Creator.

Raspunsul la īntrebarea de ce sa-L slujim e urmatorul: e vorba atāt de a-i face pe plac cāt si e spre folosul nostru,fiindca El e sursa a tot binele. Trebuie sa facem totul pentru a-I fi pe plac fiindca El e Stapānul. Iar rugaciunea la care te-am īndemnat are si rolul de a-ti limpezi aceste dileme. Daca El exista, te va lumina ce asteapta de la tine. Pāna acum puteai sa te rogi de mai multe ori, cāt timp ai scris aceste mesaje dar am impresia ca nu ai facut-o.

Īntrebi de ce-L personificam pe Dumnezeu. Pai daca El nu e Persoana (sau Persoane) atunci nu se explica cum de omul este persoana. Dumnezeu nu poate fi inferior omului. Si slujirea
De ce acest gen de discurs iacobin?! De unde argumentele acestea bigote si mai degraba demne de o predica de sacerdot satesc. De ce la intrebari fundamentale ca "de ce" si "pentru ce", venim cu un raspuns ce frizeaza intelepciunea rurala, ce consta intr-un perplex si inflexibil: "uite de aia". Pai de ce sa ne grabim a raspunde unui evolutionist, de categorie light bunaoara, dar chiar si asa, de ce sa ne pripim spre a da un raspuns cuiva care nu asteapta genul asta de feedback?!

Iarasi mesajele de genul acesta sunt profund ruralizate, de ce? Pentru ca, in definitiv se rezuma la citate din Sfinti Parinti, Scriptura si incontestabila proprie autoritate morala, cumul de argumente ce sfarsesc inevitabil in formula aceea : "ca asa trebuie" si daca nu te supui ai o problema. Si iarasi suspecta aceasta inclinatie irezistibila de a da sfaturi, avand ca suport propria calitate morala, combinata cu vasta "experienta de viata" a tipilor hard-core din zona de la care te revendici ( aka Saints and Co. )

Pai una la mana, ca nu avem certitudinea ca ce-a spus sfantul x se potiveste contextului acesta, si ma tem ca ar fi cam greu de consultat in clipa aceasta, din moment ce au trecut la cele vesnice. Si doi la mana, am un sentiment bizar ca daca ar fi unul de soiu', pe acest forum ar avea vreo doua de spus si intr-o parte si in alta. Asa ca tapitarea cu citate din Sfanta Scriptura, incontestabila competenta morala a fiecaruia si vietile ireprosabile a varfurilor de lance crestine, presupun ca nu reduc discutia doua moduri autiste de a vedea realitatea. Pai ne izolam intr-o zona privilegiata a providentei divine, de la care ne arogam vocatii apostolice. Dar nu ne raportam la cel din fata ci purtam discutii virtuale cu filistini imaginari, savanti inacapatanati si izolati de lume, laureati ai premiului Nobel.
Tin sa remarc ca nu ne certam cu Darwin si nici evlutionistii de pe forum nu se cearta cu Sfantul Apostol Pavel. Come to your senses! Stiu ca da bine sa citezi din ambele zone, dar c'mon boys do what you do, but keep it real... Atei, credinciosi sau sceptici raportati-va la propria cunoastere stiintifica, la propria cunoastere apofatica, la propria contributie spirituala, la propria contributie stiintifica. Veniti cu tratate proprii de antropologie, sau veniti cu propriile contributii dogmatice. Pana atunci GANDITI VIU si nu uitati ca nu exista conflict ratiune spiritual. Ia uite ce zice Antonie cel Mare, ca tot suntem la capitolul citate: "Rationali sunt numai aceia care au sufletul rational." Fiindca numai cand un adevar al intelectului este adus in inima , un adevar cu care te identifici si nu este un adevar dobandit exclusiv prin exercitiul liber al gandirii, devine o mai buna cunoastere a lumii. Pai un adevar, adica un spor de cunoastere, nu poate fi adevar daca nu e trait si deci ramane o forma abstracta, o stiinta neangajata. Ia uite ce zice Sfantul Macarie, ca tot ne aflam la capitolul citate: "Ca cel ce vorbeste de ale duhului fara sa fi gustat in cele duhivnicesti e ca cel ce umbla prin pustie in soarele amiazei insetat si-si imagineaza ca bea dintr-un izvor rece, dar buzele-i sunt uscate"
Pai de ce nu-i lasati pe atei si sceptici in pace?
Ca le-ati spus tot ce e de spus si mai sunt si carti, sa le citeasca pe alea si daca au nelamuriri demontati-le atunci pe loc, dupa puterile fiecaruia. Suntem toti la punct cu teoria evolutionista, am patruns-o profund si am ajuns la concluzia ca e gresita? Nu cred! Sunt evolutionistii / ateii / scepticii ( de pe forum ) la nivelul cunoasterii teologiei, invataturii istoriei si gandirii crestine perfecte? Ajungand astfel la concluzia ca sunt in imposibilitate de a crede? Imi vine greu sa cred. Asa ca: e clar ca defapt constatam un soi de luare in seama si de o parte si de cealalta. Nu contradictia ne aduce la masa negocierilor ci dezbaterea pe ceea ce reprezinta limbaj comun. In comun avem faptul ca suntem oameni si toti am cam uitat ce inseamna restaurarea unui concept de mult stiut si anume: ideea de bine comun. Adica acea stare de care eu de pe pozitia de ateu, credincios sau sceptic sunt privat in mod sistematic, din motive ce tin de cele mai multe ori de moduri diferite de a vedea realitatea. Aceeasi realitate, repet! Pana nu realizam o transcendenta la nivel orizontal, nu obtinem cu siguranta o transcendenta verticala autentica.
Aaa ca era sa uit, pai daca stam bine si ne gandim genul asta de discutii sunt ca acelea ce le au tzancii, cand n-au ce face in fata blocului si se cearta pe cine-i mai tare Bruce Lee sau Van Dame... lol

Last edited by sorekonom; 16.02.2010 at 12:58:36.