View Single Post
Vechi 16.02.2010, 09:16:48
caliyo caliyo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Am mai scris si pe alt topic: ca sa fie inteleasa in mod corect Sf. Scriptura( Vechiul si Noul Testament in ansamblu), trebuie neaparat sa studiezi si sa faci corelatii si alte domenii: istorie , georgafie, patrologie( viata si scrieriel Sf. Parinti), lb. greaca si altele. Textul trebuie inteles in context pt. ca daca il scoti din context, iese cu totul altcvea. Asa au luat nastere sectele, pt. ca fiecare a interpretat cum l-a taiat capul.
Vechiul Testament este practic o istorie a poporului evreu( istorie care se mai intersecteaza si cu istoria altor neamuri, desigur). Drept urmare, cele 10 porunci in Vechiul Testament au fost date pentru evrei.
Cand a venit Dumnezeu intrupat( Iisus Hristos) a spus despre legea veche( decalogul): ,,Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii, n-am venit sa stric, ci sa implinescš.( Matei, cap5,17)
Concluzia : cele 10 porunci raman actuale si pt. crestini dar la un nivel mai inalt de spiritualitate.Si explica frumos Hristos in capitolul 5 ev MATEI cum gresesti impotriva aproapelui daca il jignesti( nu trebuie neaparat sa ajungi la crima), cum poti face pacatul desfranarii si cu gandul, nu numai cu fapta etc.