Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
Am impresia ca se uita undeva "pe drum" faptul ca conducatorul real al Bisericii este Hristos. Si atunci in momentul in care zicem "e buna Ortodoxia, dar nici catolicismul nu e departe", suntem foarte aproape de lepadarea de credinta. Oare S-a impartit Hristos?
Aici este o mare ispita. Chiar daca dogmatic diferentele ar fi mici (si nu sunt!), tot ne-ar desparti o prapastie. Cata vreme nu ma impartasesc impreuna cu catolicul, inseamna ca e ceva in neregula cu credinta lui. La fel sta situatia si cu arienii, si cu monofizitii, cu monotelitii si toti ereticii de-a lungul veacurilor.
E mult mai sanatos pentru eretic sa-i atragi atentia ca e eretic. Si e si de datoria noastra de crestini. Ma tem de momentul in care Hristos ma va intreba: dar pe fratele tau in Adam, Papa Bartolomeu, cum ai lucrat sa-l aduci pe calea cea buna? Eu nu voi putea raspunde: pai stii Doamne, credeam ca si el e dreptcredincios...
|
Iti inteleg punctul de vedere, intr-adevar, Cristos este nu numai conducatorul, ci si cel care a pus bazele bisericii. Versetul spune:"Tu ești Petru(petros) și pe această Piatra(petra) voi zidi Biserica Mea". Observati ca biserica se zideste pe Petra(piatra din capul unghiului sau piatra cea vie asa cum apare in Scriptura), adica pe Cristos, si nu pe petros(Petru).
In ceea ce ma priveste, consider ca intoleranta religioasa este mai rea decat rasismul. In viziune, Domnul ii spune lui Petru "Ce a curatit Dumnezeu, sa nu numesti necurat", referindu-se la neamurile care trebuiau sa afle despre Evanghelie. La ce imi foloseste daca am primit Cuvantul curat si intorc spatele unui semen de al meu care a inteles altfel prin modul in care a fost crescut, educat etc. Eu nu vorbesc de unire a bisericilor, asa ceva nu se va realiza niciodata cu organizatiile pe care noi le stim, ci de felul cum relationam in viata noastra cu oamenii. Credeti ca rugaciunea Domnului in care spune "Eu vreau ca toti sa fie una" va ramane fara rezultate? Eu nu cred. Biserica lui Cristos este deja una, este formata din toti cei care si-au pus increderea in El, indiferent de felul cum au inteles si care slujesc pe Dumnezeu dupa puterea lor. Aceasta Biserica se numeste Biserica si atat, nu tine cont de rasa, natiune, aici se intra prin harul lui Dumnezeu, de aici incolo se ocupa El de fiecare. "Cine are pe Fiul, are viata"
Datoria unui crestin nu e sa atraga atentia cu nimic, doar Dumnezeu deschide ochii, dar poti incerca si va iesi cearta, scandal, discutii care nu duc nicaieri. "Prin aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii pentru altii, spune Domnul"